16.9 C
Larissa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Επικοινωνία: info@larissatoday.gr
spot_imgspot_img

Έκτακτα μέτρα 700 εκατομμυρίων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Έκτακτα μέτρα στήριξης ύψους άνω από 700 εκατ. ευρώ προσφέρει η κυβέρνηση –και αναδρομικά- σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για να αντιμετωπίσουν το κύμα των ανατιμήσεων.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Βουλή:

1. Μέτρα για τα νοικοκυριά

· Τιμολόγια ρεύματος: αύξηση στην επιδότηση ρεύματος πάνω από τα 39 ευρώ και για τον μήνα Δεκέμβριο θα δώσει η κυβέρνηση! Μάλιστα, όπως ακριβώς είχε προαναγγείλει το protothema.gr η επαύξηση της έκπτωσης θα ισχύει από τον μήνα Δεκέμβριο τελικά (παρότι είχε ήδη εξαγγελθεί η επιδότηση 39 ευρώ), ενώ ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρεμβαίνει και μετά τον Ιανουάριο για όσο καιρό χρειαστεί και μέχρι να αποκλιμακωθούν οι τιμές ενέργειας (από το β΄εξάμηνο της χρονιάς όπως ο ίδιες εκτίμησε).

Η επιδότηση θα φτάσει στα 49,5 ευρώ, δηλαδή «σχεδόν 50 ευρώ» αντί 39 ευρώ που είχε ανακοινωθεί, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του protothema.gr πριν μισό μήνα.

Για ευπαθείς ομάδες – δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξάνεται σε 185 ευρώ/MWh από 150 ευρώ/MWh. Για αυτούς το ύψος της επιδότησης θα φτάσει στοσε 55,5 ευρώ τον μήνα από 45 ευρώ τον μήνα. Η επιδότηση θα συνεχιστεί και τον Ιανουάριο και εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει συνολικά τα 100 εκατ. ευρώ για το προσεχές

· οικιακοί καταναλωτές φυσικού αερίου: η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση 16% στη χονδρική τιμή προμήθειας για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και 40% για τον Δεκέμβριο. Το μέτρο αυτό συνεπάγεται έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, που θα ανέλθει σε 11 ευρώ ανά θερμική MWh τον Οκτώβριο, σε 16 ευρώ ανά θερμική MWh τον Νοέμβριο και σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh.

Οι οικιακοί καταναλωτές θα έχουν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWhαπό την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Συνολικά, τον Νοέμβριο η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώνεται σε 31 ευρώ ανά θερμική MWhκαι τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική MWh.

· Γραμμή Ενεργειακής Αλληλεγγύης (15902): Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο των δράσεών του για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας, θέτει σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και υποστήριξης που θα λειτουργεί Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 08:00 το πρωί έως τις 20:00 το βράδυ.

Σκοπός της γραμμής είναι η υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν κίνδυνο διακοπής ή διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Στις περιπτώσεις αυτές θα γίνεται άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες επιτροπές στον κάθε Δήμο αλλά και τη ΔΕΔΔΗΕ ώστε να εξετάζονται άμεσα τα αιτήματα επανασύνδεσης.Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα καλύπτει το κόστος της επανασύνδεσης για τους πολίτες που θα λαμβάνουν έγκριση για τα αιτήματά τους.

Ο προϋπολογισμός της έκτακτης αυτής στήριξης θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ και θα εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

2. Μέτρα για τους αγρότες:

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσθετη επιδότηση σε όλα τα αγροτικά τιμολόγια για την κατανάλωση των μηνών Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Δηλαδή η επιδότηση θα ισχύσει και αναδρομικά και θα καλύψει το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί, αφαιρουμένων των εκπτώσεων και των επιδοτήσεων που ήδη έχουν χορηγηθεί.

Στην παραπάνω έκπτωση θα ενταχθούν και τα ξηραντήρια καπνού μετά από αίτηση στον οικείο προμηθευτή.Η έκπτωση θα χορηγηθεί στους δικαιούχους με πιστωτικό λογαριασμό που θα εκδοθεί από τη ΔΕΗ τις επόμενες ημέρες. Το συνολικό ύψος της πρόσθετης επιδότησης στους αγρότες θα ανέλθει σε 50 εκατ. ευρώ.


3. Μέτρα για επιχειρήσεις:

· Επιστρεπτέες προκαταβολές: «Ανάσα» ρευστότητας για άλλους 5 μήνες, έως και τις 30 Ιουνίου, δίνει η κυβέρνηση σε 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, για να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα βάρη της ακρίβειας στο κόστος λειτουργίας τους.

Αντί να αρχίσουν να πληρώσουν από 31 Ιανουαρίου την α΄δόση (από τις 36-72 δόσεις συνολικά) για τις επιστρεπτέες προκαταβολές των 8,5 δισ. που έλαβαν το 2020-2021, θα ξεκινήσουν τελικά στις 30 Ιουνίου. Μέχρι τότε εκτιμάται πως θα έπρεπε να είχαν καταβάλει τουλάχιστον 450 εκατ. ευρώ, που τώρα θα μείνουν στα ταμεία τους.

· Πάγιες δαπάνες: «Τράτο» έξι μήνες ακόμα, μέχρι 30 Ιουνίου αντί 31 Δεκεμρβίου, δίνει η κυβέρνηση σε επιχειρήσεις, για να αποπληρώσουν οφειλές σε εφορία και ταμεία ύψου 100 εκατομμυρίων ευρώ.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

Περισσότερα από την κατηγορία

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταίες Ειδήσεις