23.9 C
Larissa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Επικοινωνία: info@larissatoday.gr
spot_imgspot_img

Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων: κανένα μαγαζί ανοιχτό την Κυριακή

Με ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων καλεί τους Λαρισαίους εμπόρους να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους την Κυριακή, μιλώντας για προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας:

Τα “καλά και συμφέροντα” των μονοπωλιακών ομίλων με πρόσχημα την πανδημία  ήρθε να διασφαλίσει η απόφαση της κυβέρνησης για άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές 16 και 23 Μαίου(ΦΕΚ 1944. 3/5/2021) Είναι τα προεόρτια για το τι θα ακολουθήσει με την ψήφιση του νομοσχέδιου-εκτρώματος για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την κατάργηση του 8ώρου και της Κυριακής.

Εντύπωση μας προκάλεσε και η υποκριτική ανακοίνωση της πλειοψηφίας του ΕΣΛ που ενώ και καλά διαφωνεί με τις άνοιγμα τις Κυριακές , τα μέλη της πλειοψηφίας   προτείνουν συγκεκριμένο  ωράριο ανοίγματος τις αγοράς, για τις Κυριακές , κάνοντας στην ουσία το χατίρι των πολυεθνικών και των μεγαλομαγαζων . Δυστυχώς  η πλειοψηφία του ΕΣΛ δεν θέλει να αφουγκραστεί την αγωνία αλλά και τις διαθέσεις των συναδέλφων μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολουμένων που προσπαθούν με κάθε πρόσφορο  τρόπο να επιβιώσουν.

Αλήθεια τι κερδίσαμε τόσα χρόνια, εμείς οι μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι απο την συνεχή απελευθέρωση και διεύρυνση του ωραρίου ?

Μήπως αυξήθηκαν τα έσοδα μας? Μήπως μεγάλωσε η πελατεία μας?

Εμείς γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι, από τους εργαζόμενους που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία των πελατών μας, δεν έλειψαν οι ώρες που ήταν ανοιχτά τα μαγαζιά, τα χρήματα έλλειπαν. Αντίθετα αυτοί που βγήκαν ωφελημένοι , όλα αυτά τα χρόνια ήταν οι μεγάλες εμπορικές αλυσίδες και τα εμπορικά κέντρα που έχουν μαζέψει το μεγάλο κομμάτι της αγοράς στα χέρια τους.

Το παραπέρα ξήλωμα της Κυριακάτικης αργίας μαζί με τους άλλους νόμους “διευθέτησης του χρόνου εργασίας” που προωθούνται, μετατρέπουν την αγορά σε ρωμαϊκή αρένα.

 Η παραμικρή προσδοκία ότι ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να βοηθήσει και εμάς να βελτιώσουμε τους μειωμένους τζίρους μας προσκρούει στη σκληρή πραγματικότητα.

Έχουμε πείρα και ξέρουμε ότι για να επιβιώσουμε σε αυτές τις συνθήκες, θα αναγκαστούμε να εργαζόμαστε ατελείωτες ώρες προσπαθώντας να εξασφαλίσουμε ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Το δικαίωμά μας στην ξεκούραση, ο ελεύθερος χρόνος -ατομικός και οικογενειακός- πάει περίπατο. Τις συνέπειες αυτές πληρώνουμε όλοι οι επαγγελματίες, ειδικά οι γυναίκες στο εμπόριο που εκτός της εργασίας τους, συνήθως επιφορτίζονται και με όλες τις οικογενειακές υποχρεώσεις, την ανατροφή των παιδιών κ.ο.κ.

Η υπεράσπισή της Κυριακάτικης αργίας δεν είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής του καθενός αφού η πανδημία, η  οικονομική κρίση και οι συνθήκες που διαμορφωθήκαν από αυτές  στην αγορά  μας έχουν αναγκάσει τελικά σε δουλειά νύχτα-μέρα για να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα.

Δεν επιλέγουμε ανάμεσα στην οικονομική ή τη φυσική μας εξόντωση

Απαιτούμε την κατάργηση των νόμων που απελευθερώνουν την Κυριακάτικη Αργία

Μονή απάντηση η οργανωμένη πάλη!

Συνάδελφοι,

     Ο δρόμος της οικονομικής ανάκαμψης που επικαλείται η κυβέρνηση της ΝΔ είναι στρωμένος με ένταση της εκμετάλλευσης και καταπατημένα εργατικά δικαιώματα, λουκέτα μαγαζιών και διόγκωση των χρεών των μικρών εμπορων..

Το δικαίωμά μας στην επιβίωση, στο καθημερινό μεροκάματο, δεν χωρά δίπλα στη δίψα των μεγάλων πολυκαταστημάτων και αλυσίδων για νέα υπέρογκα κέρδη.

Αντίθετα, η δική τους κερδοφορία προϋποθέτει το δικό μας αφανισμό

Μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της συνέχισης της πάλης μας ενάντια στο νεό αντεργατικό νομοσχεδιο που πρωθεί η κυβερνηση, ενάντια στους νόμους που έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια για την απελευθερωση του ωραριου , ενάντια στις κατευθύνσεις της ΕΕ. Από τις οποίες θεωρούμαστε ως διαρθρωτικό πρόβλημα.

Μόνος δρόμος είναι ο δρόμος της ενίσχυσης της πάλης για την ανάκτηση των απωλειών μας όλα αυτά τα χρόνια, η ενίσχυση της πάλης για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.

Καλούμε τις Ομοσπονδίες και τους Eμπορικούς Συλλόγους να δυναμώσουμε τον αγώνα μαζί  τους εργαζομένους. Να εντείνουμε τον αγώνα μας και για την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, και την κατάργηση των όλων των νόμων που απελευθερώνουν το ωράριο.

ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΓΑΖΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

ΝΟΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Περισσότερα από την κατηγορία

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταίες Ειδήσεις