22.9 C
Larissa
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Επικοινωνία: info@larissatoday.gr
spot_imgspot_img

Β. Κικίλιας: Τις επόμενες μέρες ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών 12-15 ετών

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12-15 ετών τις επόμενες μέρες προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα». 

«Έχει εγκριθεί η χορήγηση του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών και θα ανακοινωθεί άμεσα, μέσα στις επόμενες μέρες, ο τρόπος που θα μπαίνουν στην πλατφόρμα. Οι γονείς αποφασίζουν αν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Σε ό,τι αφορά στους εφήβους που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών, τόνισε ότι σε σύνολο 300.000 έχουν προγραμματιστεί 30.000 ραντεβού προσθέτοντας ότι «πηγαίνοντας προς την έναρξη της σχολικής περιόδου θα αυξηθεί κι άλλο αυτός ο αριθμός». 

Ερωτηθείς για τη μετάλλαξη Δέλτα, ο κ. Κικίλιας επισήμανε ότι έχει κυριαρχήσει σε ένα ποσοστό άνω του 75%-80% σε όλη την Ελλάδα και πάνω από 90% σε κάποια νησιά και τουριστικούς προορισμούς. «Είναι μια επιθετική μετάλλαξη κι έχει αποτελέσματα που είναι επικίνδυνα για την υγεία, ειδικά των πολιτών που είναι σε ευπαθείς ομάδες», σημείωσε.  

Αναλύοντας τα ποσοστά εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα, ανέφερε ότι «η αγωνία μου και η μέριμνά μου ως υπουργός Υγείας είναι να προφυλαχτούν όλοι. Χαίρομαι που βλέπω ότι οι μεγάλες ηλικίες από ένα 60% που ήταν αρχικά, τώρα είναι εμβολιασμένοι σε πολύ μεγάλα ποσοστά. Φτάνει αυτό; Όχι! Η έκκλησή μου είναι για τους πολίτες από 50-55 ετών και άνω. Αυτοί έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν βαριά, να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ, να διασωληνωθούν και κινδυνεύει η ζωή τους». 

Όπως εξήγησε οι μεσαίες ηλικίες, 40-50 ετών, είναι παραδοσιακά γονείς και όσο πλησιάζει ο Δεκαπενταύγουστος και ενώνεται η ελληνική οικογένεια, πρέπει όλοι να κάνουν τεστ ώστε να μη μεταφέρουν οι νέοι τον ιό στους μεγαλύτερους. Στο πλαίσιο αυτό, απήυθυνε έκκληση στους νέους να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές. «Στις νεαρότερες ηλικίες είμαι ικανοποιημένος που σε μεγάλο βαθμό ανταποκρίνονται και πάνε και εμβολιάζονται. Θέλω να τους πω να κάνουν το εμβόλιο πριν πάνε διακοπές. Για αυτούς υπάρχει μια ολόκληρη ζωή μπροστά τους και πρέπει να είναι πρωτοπόροι σε αυτή την προσπάθεια», συμπλήρωσε.  

Σχετικά με το άνοιγμα κλινών Covid στα νοσοκομεία, είπε ότι το ΕΣΥ είναι πάντα έτοιμο ώστε να αντιμετωπίσουν την οποιαδήποτε πρόκληση.

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επέκτασης των υποχρεωτικών εμβολιασμών και σε άλλες ομάδες, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι δεν υπάρχει κάποια απόφαση πέρα από αυτές τις κατηγορίες που είναι ήδη γνωστές. «Ο πρωθυπουργός δεν έχει μιλήσει ακόμα για κάτι άλλο πέρα από τον εμβολιασμό σε δομές τέτοιες που κινδυνεύουν οι συμπολίτες μας. Μέσα στα νοσοκομεία υπάρχουν ανοσοκατεσταλμένοι, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων υπάρχουν άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα κι εκεί παρατηρήσαμε και συρροές και μαζικές εισαγωγές σε νοσοκομεία και σε ΜΕΘ και πολλούς θανάτους», δήλωσε.

Μάλιστα, τόνισε ότι κατγράφεται αύξηση του αριθμού των εμβολιασθέντων γιατρών και νοσηλευτών και του προσωπικού στα νοσοκομεία. «Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια όλοι μαζί με αίσθηση αλληλεγγύης και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια», συμπλήρωσε.

Επανέλαβε δε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι και ξεκαθάρισε ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία είναι κάτω από 10%. 

Όσον αφορά στα οικονομικά κίνητρα που ανακοινώθηκαν για γιατρούς και φαρμακοποιούς προκειμένου να πείσουν τους πολίτες να εμνολιαστούν, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι «στις τοπικές κοινωνίες, στις γειτονιές εμπιστευόμαστε τους επαγγελματίες υγείας ότι μπορούν να πείσουν αυτούς που είχαν αμφιβολίες, κάποιο φόβο ή κακή πληροφόρηση. Οπότε θα κλείνουν και φαρμακοποιοί και γιατροί ραντεβού με αντίτιμο 10 ευρώ, τα οποία θα πιστώνονται στους λογαριασμούς τους όταν γίνεται η πρώτη δόση του εμβολίου. Οι γιατροί που θα εμβολιάζουν στα ιατρεία τους θα πληρώνονται με 20 ευρώ και με για κατ’ οίκον εμβολιασμούς θα παίρνουν 50 ευρώ». 

Ωστόσο, επισήμανε ότι για τους παιδιάτρους δεν έχει ληφθεί ανάλογη απόφαση προσθέτοντας ότι θα συζητηθεί στην Επιτροπή. 

Σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν στη Μύκονο, σχολίασε ότι είναι θεμιτό η πολιτεία να προσπαθεί να προασπίσει τους κανόνες δημόσιας υγείας ώστε να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος. «Όταν θα ξεφεύγουν τα πράγματα, θα μπαίνει στο τραπέζι το κομμάτι των μέτρων» υπογραμμίζοντας ότι «οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται παντού σε όλα τα μέσα μεταφοράς προς και από τα νησιά».

Πηγή: skai.gr

Περισσότερα από την κατηγορία

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταίες Ειδήσεις