17.9 C
Larissa
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Επικοινωνία: info@larissatoday.gr
spot_imgspot_img

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Μέχρι τις 10 Μαΐου οι αιτήσεις

Μέχρι και τις 10 Μαΐου θα μπορούν οι περίπου 300.000 δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής 7 να υποβάλουν τις τελικές αιτήσεις τους για να λάβουν την ενίσχυση που τους αναλογεί η οποία θα αρχίσει να καταβάλλεται από την Μεγάλη Πέμπτη

Μέσω του 7ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται να διατεθεί ποσό μεγαλύτερο από 1 δισ. ευρώ, από το οποίο το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο

Με βάση την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ δικαίωμα συμμετοχής έχουν επαγγελματίες και εταιρείες που έκαναν έναρξη εργασιών έως την 1η Φεβρουαρίου του 2021. Θα πρέπει να καταγράφουν μείωση τζίρου 20% το πρώτο 3μηνο του 2021. Ο εν λόγω όρος δεν θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις στις οποίες είχαν υποβληθεί περιοριστικά μέτρα βάσει ΚΑΔ (σε αυτές συμπεριλαμβάνεται το λιανεμπόριο, η εστίαση, ο τουρισμός, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, οι μεταφορές, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, οι σχολές οδηγών και λοιποί κλάδοι για τους οποίους ίσχυαν περιοριστικά μέτρα).

Μείωση τζίρου στο σύνολο του 2020 θα πρέπει να έχουν οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη πριν την 1η Ιανουαρίου 2018 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Δεν ισχύει το κριτήριο τις πτώσης τζίρου για το σύνολο του 2020 σε σχέση με το 2019 (που ίσχυε στους προηγούμενους κύκλους) για τις περιπτώσεις εταιρειών οι οποίες παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή.

Το ύψος της ενίσχυσης για τις ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους και χωρίς ταμειακή που πληρούν τα κριτήρια θα είναι ίσο με 1.000 ευρώ. Το ύψος ενίσχυσης για τα νομικά πρόσωπα και τις λοιπές ατομικές επιχειρήσεις, θα είναι κατ’ ελάχιστο 1.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τις 100.000 ευρώ, ανάλογα με το ποσό που προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο.

Τα κατώτατα όρια ενίσχυσης για επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα και πλήττονται άμεσα, είναι 1.000 ευρώ χωρίς εργαζομένους, 2.000 ευρώ με έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ με έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για άνω των 20 εργαζομένων. Δηλαδή, προβλέπεται αυξημένη ενίσχυση στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τον τουρισμό, και γενικότερα στις επιχειρήσεις στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα…

Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και θα αφορά το μέσο όρο του αριθμού των εργαζομένων κατά το διάστημα αυτό. Για τον έλεγχο, από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση κατά την 1η Μαρτίου 2021 εξαιρούνται οι λύσεις συμβάσεων ένεκα συνταξιοδότησης ή θανάτου, οι λύσεις συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς παραιτήσεις.

Οι επιχειρήσεις που θα ενισχυθούν από τον 7ο κύκλο της επιστρεπτεάς προκαταβολής θα έχουν υποχρέωση να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης μέχρι και το τέλος Αυγούστου του 2021.

Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο της επιχείρησης από τη φορολογική διοίκηση ή άλλο αρμόδιο όργανο ελέγχου διαπιστωθεί μη τήρηση των όρων της παρούσας, υπέρβαση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης, ή υποβολή ψευδών στοιχείων, ζητείται η άμεση επιστροφή του συνόλου της χορηγηθείσας ενίσχυσης εντόκως από την ημερομηνία που τέθηκε στη διάθεση του δικαιούχου, σύμφωνα με την κείμενη σχετική εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Περισσότερα από την κατηγορία

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταίες Ειδήσεις