24.5 C
Larissa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Επικοινωνία: info@larissatoday.gr
spot_imgspot_img

Κάποτε ο Άρης καλυπτόταν με νερό, που χάθηκε στο διάστημα

Ο Άρης έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος του κάποτε άφθονου νερού του, με μικρές ποσότητες να παραμένουν στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Το Mars Express της ESA αποκαλύπτει τώρα περισσότερα για το πού έχει πάει αυτό το νερό, δείχνοντας ότι η διαφυγή του στο διάστημα επιταχύνεται από τις καταιγίδες σκόνης και την εγγύτητα του πλανήτη με τον Ήλιο και υποδηλώνοντας ότι κάποιο νερό μπορεί να έχει υποχωρήσει υπόγεια.

Αν και ξηρός σήμερα, ο Άρης ήταν κάποτε ένας κόσμος καλυμμένος με νερό, σαν τον δικό μας. Απόδειξη αυτού φαίνεται σε εικόνες τεράστιων, πλημμυρισμένων καναλιών εκροής, κοιλάδων ποταμών και δέλτα σκαλισμένων στην επιφάνεια του πλανήτη, καθώς και σε παρατηρήσεις ραντάρ δεξαμενών υγρού νερού κλειδωμένων κάτω από τον πάγο και τη σκόνη του νότιου πόλου του Άρη .

Το νερό μπορεί τώρα να υπάρχει μόνο στον Άρη με τη μορφή πάγου ή αερίου λόγω της χαμηλής ατμοσφαιρικής πίεσης στον πλανήτη, η οποία είναι μικρότερη από 1% από αυτή της Γης. Ο Άρης έχει χάσει μεγάλο μέρος του πρώην νερού του στο διάστημα τα τελευταία δισεκατομμύρια χρόνια και εξακολουθεί να διαρρέει νερό από την ατμόσφαιρά του σήμερα.

Δύο νέες μελέτες, με επικεφαλής την Άννα Φεντόροβα του Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και τον Jean-Yves Chaufray του Laboratoire Atmospheres Observations, Γαλλία, αποσαφηνίζουν τώρα πώς το νερό κινείται και φεύγει από την ατμόσφαιρα του Άρη. Αποκαλύπτουν ότι αυτή η διαδικασία επηρεάζεται από την απόσταση του πλανήτη από τον Ήλιο και τις αλλαγές στο κλίμα και τον καιρό του, συμπεριλαμβανομένων των μαζικών παγκόσμιων καταιγίδων σκόνης που παρατηρούνται συχνά στον πλανήτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Περισσότερα από την κατηγορία

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταίες Ειδήσεις