15.9 C
Larissa
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
Επικοινωνία: info@larissatoday.gr
spot_imgspot_img

Κορωνοϊός: Ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου

Με εμβόλια mRNA θα γίνεται η αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ανακοίνωσε πριν από λίγο η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου στοχεύει καταρχάς στη θωράκιση των ατόμων που λόγω νόσου  ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς  και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη. Ο άλλος στόχος της τρίτης δόσης είναι η υπενθύμιση στο ανοσιακό σύστημα, η επανανεργοποίηση της ανοσοανταπόκρισης, έτσι ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωση που έχει παρατηρηθεί με τις μελέτες των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου. Είναι ένα γεγονός που βοηθάει στο να μην εκτεθειμένοι σε κίνδυνο άτομα τα οποία λόγω αδυναμίας χάνουν γρήγορα τα αντισώματά τους λόγω ηλικίας ή άτομα που κινούνται σε χώρους εργασιακούς με αυξημένη έκθεση ή διαβιούν σε τόπους με αυξημένη έκθεση» ανέφερε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Όπως είπε η τρίτη δόση αφορά ομάδες υψηλού κινδύνου όπως μεταμοσχευμένους, άτομα σε λίστα για μεταμόσχευση, με νεφρική ανεπάρκεια, με καρκίνο υπό αγωγή και άτομα με ανοσοκαταστολή.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο μείωσης της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα και της προστασίας από σοβαρή νόσο των ευάλωτων ατόμων αλλά και των ανεμβολίαστων.

Είπε ακόμα ότι ο εμβολιασμός με δύο δόσεις παραμένει αποτελεσματικός για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και την αποφυγή των θανάτων σε ποσοστό που ξεπερνά το 92%.

«Αναντίρρητα με την παραλλαγή Δέλτα φαίνεται ότι και οι εμβολιαζόμενοι είναι λιγότερο προστατευμένοι από την ήπια και μέτρια λοίμωξη, κολλάνε τον ιό και η λοίμωξη δημιουργεί υψηλό ιικό φορτίο, έχει βραχύτερο χρόνο επώασης, όμως και πάλι στο σύνολο τα εμβολιασμένα άτομα έχουν κατά 65% μικρότερες πιθανότητες να μεταδώσουν τον ιό σε σχέση με τους ανεμβολίαστους».

Πηγή: ertnews.gr

Περισσότερα από την κατηγορία

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταίες Ειδήσεις