11.9 C
Larissa
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
Επικοινωνία: info@larissatoday.gr
spot_imgspot_img

Μαρία Θεοδωρίδου:”Προνόμιο” εμβολιασμένων κατόπιν επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα

Aλλάζουν οι οδηγίες σχετικά με το τι ισχύει για τους πλήρως εμβολιασμένους όταν έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα και στη χώρα μας, μετά και τις επίσημες οδηγίες των αμερικανικών CDC. Στο παραπάνω «προνόμιο» αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στη σημερινή ενημέρωση για τον κορονοϊό, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου.

«Όπως ισχύει κατά CDC και σύντομα, στην χώρα μας, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με δυο δόσεις αν έρθουν σε επαφή με ένα άτομο που έχει την λοίμωξη, απλώς παρακολουθούνται χωρίς να απαιτείται να κάνουν μοριακά και self τεστ. Εκτός κι αν εμφανίσουν συμπτώματα.

Εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί δεν υφίστανται ούτε απομόνωση ούτε εργαστηριακή διερεύνηση για πιθανή λοίμωξη. Βέβαια αυτό δεν ισχύει για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με μία μόνο δόση, θεωρείται ότι είναι ατελώς εμβολιασμένα επομένως μπορεί σε αυτή την περίπτωση η επαφή να έγινε σε χρονική περίοδο που τα αντισώματα της πρώτης δόσης δεν έχουν αναπτυχθεί» ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου.

Οι δηλώσεις της ταυτίζοντας με τις οδηγίες των CDC, σύμφωνα με τις οποίες, κάποιος δεν χρειάζεται να κάνει τεστ ή να μπει σε καραντίνα αν έχει εμβολιαστεί πλήρως, ακόμη κι αν έχει έρθει σε επαφή με κάποιον που ήταν άρρωστοςΜια εξαίρεση είναι όταν εμφανίσει συμπτώματα της COVID-19, όπως πυρετός, βήχας και κόπωση.

Οι ανανεωμένες οδηγίες, σύμφωνα με το Associated Press, αντικατοπτρίζουν τις πρόσφατες μελέτες που δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι διατρέχουν πολύ μικρό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά. Ακόμη και αν μολυνθούν, είναι λιγότερο πιθανό να μεταδώσουν τον ιό στους άλλους και τα όποια συμπτώματα θα είναι πιο ήπια.

Πηγή: newsbeast.gr

Περισσότερα από την κατηγορία

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταίες Ειδήσεις