12.9 C
Larissa
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
Επικοινωνία: info@larissatoday.gr
spot_imgspot_img

Ομόφωνη έγκριση της αδελφοποίησης με τη Λάρισα από το Δημοτικό Συμβούλιο της Κω

Με στόχο την ανάδειξη της σχέσης του Ιπποκράτη και της Ιπποκρατικής Ιδέας

Με ομόφωνη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο της Κω ενέκρινε,  χθες βράδυ, την αδελφοποίηση με την πόλη της Λάρισας και το Δήμο Λαρισαίων.

Η απόφαση ελήφθη σε συνέχεια απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων για αδελφοποίηση με την Κω. Ως γνωστόν, Λάρισα και Κως συνδέονται μέσω του Ιπποκράτη του πατέρα της σύγχρονης Ιατρικής. Σε μήνυμα του προς τον δήμαρχο Κω κ. Θεοδόση Νικηταρά και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης αναφέρθηκε στην σχέση Λάρισας και Κω, μέσω του Ιπποκράτη καθώς και στις προσπάθειες ανάδειξης της Ιπποκρατικής ιδέας, προς όφελος των δυο τοπικών κοινωνιών.

Ως γνωστόν, τα τελευταία χρόνια με την προσπάθεια της Λάρισας για ανάδειξη της σύνδεσης του Ιπποκράτη με την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας, έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην προσέγγιση με την Κω, όπου γεννήθηκε ο Ιπποκράτης.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της ανάδειξης της σχέσης του Ιπποκράτη με την Λάρισα, ο Δήμος Λαρισαίων διοργανώνει κάθε Σεπτέμβριο, τις εκδηλώσεις «Ιπποκράτης: η Αέναη Επιστροφή». Μάλιστα τον περασμένο Σεπτέμβριο, παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις εκπρόσωποι του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω και του Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών.

Επίσης , λίγους μήνες αργότερα βρέθηκε στην Λάρισα ο Δήμαρχος Κω κ. Θεοδόσης Νικηταράς, ο οποίος συναντήθηκε τόσο με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη, όσο και τον πρόεδρο του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητή Αθ. Γιαννούκα, όπου συζητήθηκαν η δυνατότητα των συνεργασιών για την ανάδειξη του Ιπποκράτη και της Ιπποκρατικής ιδέας προς όφελος και των δυο πόλεων.

Υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων, στις 30 Νοεμβρίου του 2021, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Οι πόλεις της Λάρισας και της Κω συνδέονται με ένα ισχυρό διαχρονικό δεσμό που είναι η ζωή και το έργο του Ιπποκράτη, του πατέρα της Ιατρικής. Ο Ιπποκράτης γεννήθηκε στην Κω, το 460 π.Χ. και για μεγάλο χρονικό διάστημα έζησε και άσκησε την Ιατρική στη Λάρισα όπου και πέθανε το 377 π.Χ.

Στη Λάρισα με πρωτοβουλία του Γενικού Αρχιάτρου Δημητρίου Παλιούρα και χρηματοδότηση του Δήμου Λαρισαίων το 1967 ξεκίνησε η ανέγερση Μνημείου και Μουσείου του Ιπποκράτη, το οποίο ολοκληρώθηκε τέλη του 1978 και έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα, έργο του γλύπτη Γεωργίου Καλακαλλά, ομότιμου καθηγητή του ΕΜΠ.

Παράλληλα αναπτύχθηκαν πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της Ιπποκρατικής ιδέας με συνεργασία του Δήμου Λαρισαίων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας «Ο Ιπποκράτης», του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών, του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος της Κω, του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα», φορέων της πόλης και διακεκριμένων επιστημόνων.

Οι δύο πόλεις εδώ και χρόνια αναπτύσσουν πολύπλευρη δραστηριότητα για τη διάδοση της Ιπποκρατικής ιδέας.

Από το 1978, κατατέθηκε η πρόταση από τον Αρχίατρο Δημήτριο Παλιούρα για την αδελφοποίηση των δυο πόλεων. Στο διάστημα που διέρρευσε, ωρίμασε η ιδέα της αδελφοποίησης, με σκοπό τη στενότερη συνεργασία των δύο πόλεων και όλων των ενδιαφερόμενων φορέων στον κοινό στόχο, την ανάδειξη της Ιπποκρατικής ιδέας σε όλον τον κόσμο .

Ο κοινός αυτός στόχος υπηρετείται αποτελεσματικά, όταν διαχέεται στις τοπικές μας κοινωνίες και όταν αναπτύσσονται δεσμοί και συνέργειες μεταξύ των κοινωνικών , πολιτιστικών, καλλιτεχνικών, παραγωγικών φορέων και των δομών των δύο Δήμων. Στο πεδίο των επιδιώξεων μπορεί να είναι η διεθνής εμβέλεια των πρωτοβουλιών, η διεύρυνση των επαφών σε όλον τον κόσμο, ιδιαίτερα στο χώρο της Ιατρικής, όπως επίσης και η αναζήτηση χρηματοδοτικών πηγών .

Η συνεργασία αυτή μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων και ανταλλαγών στους τομείς του πολιτισμού και των παραδόσεων, της εκπαίδευσης, του αθλητισμού, του τουρισμού, της τοπικής παραγωγής, με αμοιβαία οφέλη για την τοπική οικονομία.» Θα ακολουθήσουν επισκέψεις αντιπροσωπειών των δυο Δήμων σε Λάρισα και Κω για την επίσημη υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης.

Περισσότερα από την κατηγορία

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταίες Ειδήσεις