14.9 C
Larissa
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
Επικοινωνία: info@larissatoday.gr
spot_imgspot_img

Παραδοσιακά τσουρέκια του κυρ Νίκου του φούρναρη

Πάσχα χωρίς τσουρέκια δεν γίνεται. Γι’ αυτό και σήμερα θακάνουμε πασχαλινά τσουρέκια, όπως τα έκαναν οι νοικοκυρές της δεκαετίας του 70. Κι όπως κάθε συνταγή, έτσι κι αυτή έχει την ιστορία της.

Ας γυρίσουμε, λοιπόν, το χρόνο μερικά  χρόνια πίσω κι ας πάμε στην οδό Μιαούλη και στο φούρνο του κυρ Νίκου. Ο κυρ Νίκος (φούρναρης δεύτερης γενιάς), κατά γενική ομολογία,έφτιαχνε τα καλύτερα τσουρέκια κι όλες οι νοικοκοιρές της γειτονιάς προσπαθούσαν να τον «καταφέρουν» να τους δώσει τη συνταγή. Αλλά ο κυρ Νίκος βράχος. Καμία δεν κατάφερε να την πάρει.

Ή μάλλον μόνο μία, η μητέρα μου, φυσικά δια της πλαγίας οδού. Ως φίλη της γυναίκας του κυρ Νίκου, λοιπόν, η κυρία Κούλα (η μητέρα μου) κατάφερε και πήρε τη συνταγή απ’ την κυρία Αριστούλα, τη φουρναρού, με τη ρητή δέσμευση να μην τη δώσει πουθενά. Αυτή τη συνταγή θα κάνουμε σήμερα και είμαι σίγουρη, πως ούτε ο κυρ Νίκος ούτε και η μητέρα μου, καλή τους ώρα, θα μου κρατήσουν κακία.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…

Η αυθεντική συνταγή βγάζει 6 κιλά τσουρέκια αλλά θα τη  χωρίσουμε  στη μέση. Είναι πολύ σημαντικό  τα υλικά να είναι ζυγισμένα ακριβώς, ώστε να μην υπάρξει αστοχία στο αποτέλεσμα!

Σας υπόσχομαι, ότι αν ακολουθήσετε την συνταγή κατά γράμμα και δεν «εκβιάσετε» τους χρόνους, αυτά τα τσουρέκια θα τα φτιάχνετε για πολλά πολλά  χρόνια.

 Θα χρειαστούμε

125 γραμμάρια νωπή μαγιά

1750 γραμμάρια αλεύρι σκληρό για τσουρέκια

200 γραμμάρια βούτυρο αγελαδινό,  λιωμένο

½ κιλό ζάχαρη

4 αυγά

400 γραμμάρια γάλα βραστό

 ½ κουταλάκι  του γλυκού κοπανισμένη μαστίχα

½ κουταλάκ ι του γλυκού μαχλέπι κοπανισμένο ή σκόνη

Λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Αρχίζουμε με την προετοιμασία της μαγιάς. Σε ένα ποτήρι χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά. Χωρίζουμε  περίπου 325 γραμμάρια αλεύρι και ρίχνουμε  μέσα  τη διαλυμένη μαγιά, ώστε να δημιουργηθεί ένας πηχτός χυλός. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος  τουλάχιστον 1 ώρα για να φουσκώσει. Είναι πολύ σημαντικό να ενεργοποιηθεί σωστά η μαγιά, για να δουλέψει όπως πρέπει και να έχουμε το τέλειο αποτέλεσμα.

Στο υπόλοιπο αλεύρι, ρίχνουμε  το μαχλέπι , την μαστίχα και μια πρέζα αλάτι.

Ανοίγουμε  μια λακούβα και ρίχνουμε το χυλό της μαγιάς.

Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη, έως ότου ομογενοποιηθούν και στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το βραστό γάλα, ώστε το μείγμα να γίνει χλιαρό.

Παράλληλα λιώνουμε  το βούτυρο και το κρατάμε  στην άκρη για να βουτάμε τα χέρια μας κατά την διαδικασία του ζυμώματος.

Ρίχνουμε  το μείγμα με τα αυγά στο αλεύρι και ξεκινάμε  να ζυμώνουμε,  ώστε να γίνει το μείγμα μαλακό, βουτώντας κάθε τόσο τα χέρια μας  στο βούτυρο μέχρι να τελειώσει.

Tip:Είναι σημαντικό το ζυμάρι να είναι  μαλακό.

Αφού ολοκληρώσουμε το ζύμωμα σκεπάζουμε  το ζυμάρι με μεμβράνη ή πετσέτα  και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 2 με 3 ώρες να φουσκώσει καλά. Είπαμε, το τσουρέκι θέλει το χρόνο του…

Τελικό στάδιο

Αφού φουσκώσει το ζυμάρι το πλάθουμε  σε πλεξούδες , σκεπάζουμε πάλι (σιγά να μην τελειώνατε…) και τις αφήνουμε να «ξεκουραστούν»  για μισή με μία ώρα (το καλό πράγμα αργεί να γίνει)

Τέλος, αλείφουμε με ένα αυγό διαλυμένο σε 1 κουταλιά της σούπας γάλα και αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο σουσάμι ή απρισμένα αμύγδαλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα!

Προσοχή!!!

Όσο ψήνονται τα τσουρέκια, δεν ανοίγουμε το φούρνο.

Αυτό ήταν… Τα τσουρέκια μας είναι έτοιμα!

Το σπίτι θα μοσχοβολάει  από το ζύμωμα και η κορύφωση θα έλθει με το ψήσιμο!

Καλή επιτυχία!

Λ.Λ

Περισσότερα από την κατηγορία

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταίες Ειδήσεις