23.9 C
Larissa
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
Επικοινωνία: info@larissatoday.gr
spot_imgspot_img

Στο Γαλατά Χανίων η ταφή του Μίκη Θεοδωράκη

Το θρίλερ της υπόθεσης της ταφής του Μίκη Θεοδωράκη τελείωσε. Υπάρχει ομόφωνη πλέον απόφαση της οικογένειάς του να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα του. Θυμίζουμε ότι η κόρη του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, Μαργαρίτα είχε ζητήσει ο πατέρας της να ταφεί στο Βραχάτι Κορινθίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ, σε συνεννόηση με τη Μητρόπολη Αθηνών, το λαϊκό προσκύνημα θα ξεκινήσει αύριο Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου στις 3.00 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί στις 7.00 το απόγευμα. Θα συνεχιστεί επίσης την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 7.00 το απόγευμα και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου από τις 10.00 το πρωί ως τις 2.00 το μεσημέρι.
Θα ακολουθήσει στις 3.00 το μεσημέρι η τελετή αποχαιρετισμού.

Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου σε ώρα που θα προσδιοριστεί, στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του στο κοιμητήριο του χωριού, σύμφωνα με την τελευταία του επιθυμία.

Να σημειώσουμε, πάντως, ότι τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου θα συζητηθούν κανονικά τα ασφαλιστικά μέτρα στο Πρωτοδικείο αναφορικά με την κηδεία του σπουδαίου μουσουργού. 

Νέα ανάρτηση από τον γιο του Μίκη Θεοδωράκη

Ο Γιώργος Θεοδωράκης, γιος του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, με νέα ανάρτησή του σήμερα τονίζει ότι η επιθυμία του πατέρα του να ταφεί στα Χανιά πρέπει να γίνει πράξη. Μάλιστα, σημειώνει ότι «Δεν αψήφισα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον Τιμά».

Επίσης, ο Γιώργος Θεοδωράκης ενημερώνει ότι δεν πρόκειται να παραβρεθεί στη διαδικασία στο Πρωτοδικείο σε σχέση με τα ασφαλιστικά μέτρα για τον ενταφιασμό του μεγάλου μουσικοσυνθέτη αφού τονίζει ότι δεν τον αφορά.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Γιώργου Θεοδωράκη

«Από τα πρώτα πράγματα που κατάλαβα, μικρό παιδί, είναι πως ο πατέρας μας δεν μας ανήκει. Φρόντισε ο ίδιος γι’ αυτό. Μέσα από το έργο του, το ταλέντο του, με την αδιάκοπη εργασία του, να γίνει ο Μίκης όλων. Του κόσμου και του χρόνου.

Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια.

Η αυριανή διαδικασία στο Πρωτοδικείο δεν με αφορά. Δεν πρόκειται να παραστώ.

Δεν αψήφισα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον Τιμά.

Θα τον αποχαιρετήσουμε όλοι μαζί όπως του πρέπει. Η οικογένεια. Οι φίλοι. Οι συνεργάτες. Οι συγχωριανοί. Όσοι τον αγάπησαν. Όσοι μπορεί να τον πίκραναν. Όσοι στο παρελθόν μπορεί να συμφώνησαν ή να διαφώνησαν. Τίποτα πια δεν έχει σημασία. Εκείνο που μένει είναι το τελευταίο δάκρυ.

Σας Ευχαριστούμε για την Αγάπη σας. Είμαστε όλοι ευγνώμονες. Γι’ αυτό, σας παρακαλώ, να δεχτείτε την συγγνώμη μας, την βγαλμένη μέσα από τον πόνο τον βαθύ, κι όλοι μας να σωπάσουμε για να αποχαιρετήσουμε τον πατέρα.

Γιώργος Θεοδωράκης».

Πώς θέλησε να εξασφαλίσει ο Μίκης ότι θα γίνει πράξη η επιθυμία του

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ως τελευταία επιθυμία να ταφεί στην ιδιαίτερη πατρίδα του πατέρα του στον Γαλατά Χανίων. Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό τις τελευταίες μέρες, είχε κάνει μια σειρά ενέργειες για να εξασφαλίσει ότι αυτό θα συμβεί, ακόμα κι αν κάποιοι, και μέσα από την οικογένειά του, αντιδράσουν. Όπως δηλαδή έχει συμβεί.

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης δεν είχε μόνο προνοήσει από το 2013 να ζητήσει από τον τότε δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, να συνδράμει προκειμένου ο σπουδαίος συνθέτης να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, αλλά είχε απευθυνθεί και στον Νίκο Βούτση, ο οποίος μίλησε για το θέμα στο in.gr.

«Πριν από μερικά χρόνια, με είχε επισκεφθεί, εκ μέρους του Μίκη, η γραμματέας του, Ειρήνη Παρμενίδου, μαζί με ένα δικηγόρο. Με παρακάλεσαν να βοηθήσουμε, ώστε να διασφαλιστεί πως η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, να ταφεί εκεί όπου ο ίδιος θα ορίσει, θα γίνει σεβαστή». 

«Έτσι, με το άρθρο 15 του νόμου 4368 (σ.σ. νόμος για το παράλληλο πρόγραμμα) του Φεβρουαρίου του 2016 βοηθήσαμε, ούτως ώστε με κατάθεση της βούλησης του ενδιαφερομένου σε ένα συμβολαιογράφο να γίνεται αυτομάτως απαιτητή η θέλησή του και να υλοποιείται, για να ταφεί εκεί όπου θέλει ο ίδιος, ανεξαρτήτως της θέλησης των συγγενών», τονίζει ο Νίκος Βούτσης.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το εν λόγω άρθρο σε νόμο του 2016, «υπήρξε και οικείο άρθρο στον νόμο για την αποτέφρωση το 2018, στον οποίο δεν υπάρχει καν πρόβλεψη για χρήση συμβολαιογράφου. Δηλαδή», εξήγησε ο Νίκος Βούτσης, «αρκεί η επιθυμία του ενδιαφερόμενου. Όπως για την αποτέφρωση δεν χρειάζεται συμβολαιογράφος, πόσο μάλλον για την κοινή ταφή».

Μετά τον θάνατο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσαν στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, οι «εκτελεστές» της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, ερχόμενοι σε αντίθεση με άτομα από το συγγενικό περιβάλλον του.

Το δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε ενέργεια για τον ενταφιασμό του μεγάλου μουσικοσυνθέτη μέχρι τη Δευτέρα που ορίστηκε η συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων.

Από τη Δευτέρα το λαϊκό προσκύνημα λόγω του Ράλι Ακρόπολις

Μία ημέρα νωρίτερα απ’ ό, τι είχε αρχικά ανακοινωθεί θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα για τον Μίκη Θεοδωράκη. Συγκεκριμένα, η σορός του θα βρίσκεται στη Μητρόπολη Αθηνών τη Δευτέρα (10.00 – 19.00), την Τρίτη (10.00 – 19.00) και την Τετάρτη από τις 10 έως και τις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης οπότε και θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία.

Η αναβολή αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι την Πέμπτη το Κέντρο της Αθήνας θα είναι κλειστό λόγω της διεξαγωγής του Ράλι Ακρόπολις.

Πρόταση για ονοματοδοσία δρόμου στην Αθήνα

Τοποθέτηση προτομής του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας και το όνομά του να δοθεί σε οδό προτείνονται, μεταξύ άλλων, σε ψήφισμα που θα εισηγηθεί για έγκριση στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας την Κυριακή, ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάνης.

Προτείνεται, επίσης, ο ίδιος και αντιπροσωπεία του κορυφαίου θεσμικού οργάνου του δήμου να παρευρεθούν στην κηδεία του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, ο θάνατος του οποίου έχει προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση.

Πηγή: in.gr

Περισσότερα από την κατηγορία

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταίες Ειδήσεις