10.9 C
Larissa
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
Επικοινωνία: info@larissatoday.gr
spot_imgspot_img

«Συνάντηση» στην πόλη με έργα της Συλλογής Κατσίγρα»

ψηφιακή δράση στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, η Δημοτική Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα δίνει νέα «πνοή» σε εμβληματικά έργα της Συλλογής της: τα εντάσσει σε κομβικά σημεία της πόλης-τοπόσημα, αποδίδοντάς τους μια νέα καθημερινότητα. Ορίζονται διαδρομές και καλείται το κοινό της πόλης σε μια διαφορετική αισθητική εμπειρία στην οποία συνυπάρχει η ιστορία, η μνήμη και η καθημερινότητα της ζωής των ανθρώπων της.

Χρησιμοποιώντας τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας επιχειρείται τόσο η παρακίνηση του κοινού να γνωρίσει την πόλη της Λάρισας και τη Συλλογή Κατσίγρα όσο και μια νέα νοηματοδότηση του τόπου σε συνάρτηση με τα έργα της Συλλογής. Στη συγκεκριμένη δράση έχουν επιλεγεί δεκαοκτώ εμβληματικά σημεία της πόλης όπως το Αρχαίο Θέατρο, η Αβερώφειος Γεωργική Σχολή, η Ιατρική Σχολή, το Δημαρχείο, τα Μουσεία της πόλης και άλλες πολιτιστικές δομές που διατρέχουν και καθορίζουν την ιστορία, τον πολιτισμό και τη ζωή της διαχρονικά και αντίστοιχα έχουν «συνδεθεί» με ένα πρωτότυπο τρόπο με δεκαοκτώ εμβληματικά έργα της ΣυλλογήςΚατσίγρα.

Η προβολή της δράσης θα ξεκινήσει στις 18 Μαϊου όπου καθημερινά, μέσω των μέσω κοινωνικής δικτύωσης και της ιστοσελίδας του Μουσείου, θα προβάλλεται ένα συγκεκριμένο σημείο-τοπόσημο της πόλης της Λάρισας «συνδεδεμένο» με ένα εμβληματικό έργο της Συλλογής Κατσίγρα.

Για την έναρξη έχει επιλεγεί το Αρχαίο Θέατρο της Λάρισας σε «συνομιλία» με το έργο του Γεώργιου Ιακωβίδη (1853-1932), «Προσωπογραφία της κυρίας Στεφάνου Ράλλη και της κόρης της», 1905, λάδι σε μουσαμά, 120 x100 εκ.

Αρχαίο Θέατρο Λάρισας

Το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας και το μοναδικό ενταγμένο σε αστικό ιστό, βρίσκεται στις παρυφές του λόφου του Φρουρίου. Το Α’ αρχαίο θέατρο της Λάρισας οικοδομήθηκε κατά το α’ μισό του 3ου αι. π.Χ., στα χρόνια του βασιλιά της Μακεδονίας Αντιγόνου Γονατά, καθώς μετά τον θάνατο του Μεγ. Αλεξάνδρου, κατά την ελληνιστική εποχή, η Θεσσαλία αποτελούσε τμήμα του βασιλείου της Μακεδονίας. Οι πρώτες ανασκαφές χρονολογούνται το 1910, όταν και ανακαλύφθηκε τμήμα της σκηνής. Μέχρι σήμερα έχουν αποκαλυφθεί πλήρως το κυρίως θέατρο, το διάζωμα, το επιθέατρο, η ορχήστρα, η σκηνή, η δυτική πάροδος και τμήμα της ανατολικής παρόδου. Η αποκάλυψή του σημαίνει ταυτόχρονα την απόδοση ενός από τα λαµπρότερα μνημεία στους πολίτες της Λάρισας και όλου του κόσμου!

Σχεδιασμός δράσης: Γιάννης Ρούπας, Δώρα Σαλταπίδα, Ελένη Ζανέτα, Μαρία Μαρσιτοπούλου,

Επιμέλεια: Ιωάννα Δεληγιάννη

Πληροφορίες:

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα

Γ. Παπανδρέου 2, 41334 Λάρισα

Τηλ. 2410 623615, 2410616266

Email: info@katsigrasmuseum.gr

www.katsigrasmuseum.gr

Περισσότερα από την κατηγορία

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταίες Ειδήσεις