17.9 C
Larissa
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
Επικοινωνία: info@larissatoday.gr
spot_imgspot_img

Υπ. Παιδείας: Τι θα γίνει τη Δευτέρα με τα παιδιά που δεν κατάφεραν να προμηθευθούν self test

Οδηγία προς του γονείς που δεν κατάφεραν να προμηθευθούν self test  από φαρμακεία, να στείλουν κανονικά τα παιδιά τους τη Δευτέρα το πρωί στο σχολείο, έδωσε το υπουργείο Παιδείας, το οποίο ήδη έχει ζητήσει:

Α. Από τους Διευθυντές των Σχολείων να διαθέσουν τα αποθέματα τα οποία ήδη έχουν .

Β. Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με self test.

Γ. Τα  self test  θα γίνουν το  πρωί της Δευτέρας στον περίβολο του σχολείου, στους μαθητές , οι οποίοι θα δηλώσουν ότι δεν  το έχουν κάνει στο σπίτι, γιατί δεν κατάφεραν να προμηθευθούν από τα φαρμακεία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ esos : Το υπουργείο Παιδείας να δώσει εντολή να ανοίξει η πλατφόρμα   (η οποία  έκλεισε το απόγευμα του Σαββάτου), προκειμένου να προμηθευθούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί  self test  απο φαρμακεία , στα οποία οι ποσότητες δεν έχουν εξαντληθεί.

Εάν το το αποτέλεσμα του  self test  είναι θετικό;

Εάν το το αποτέλεσμα του  self test  είναι θετικό  τότε αμέσως με ευθύνη του  Υπευθύνου COVID-19 της σχολικής μονάδας γίνονται οι παρακάτω ενέργειες:

  1. Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του/ της μαθητή/τριας.
  2. Απομόνωση του/της μαθητή/τριας σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας.
  3. Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από τον/την μαθητή/τρια και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν.
  4. Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και -σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων- ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).
  5. Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του/της μαθητή/τριας με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
  6. Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και σε συνεργασία με αυτούς. Εφόσον, σύμφωνα με την αξιολόγηση αυτή, ο/η μαθητής/τρια χαρακτηριστεί ως ύποπτο κρούσμα COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση πρέπει να γίνει διαγνωστικό τεστ για COVID-19. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση αυτή, δεν συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Εν αναμονή του αποτελέσματος, ο/η μαθητής/τρια παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον, εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ η σχολική μονάδα συνεχίζει τη λειτουργία της.

Εάν η ιατρική αξιολόγηση που έγινε σε συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις λοίμωξης COVID-19,τότε ο/η μαθητής/τρια μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο όταν τα συμπτώματα υφεθούν ή παρέλθει τυχόν άλλο, πέρα από COVID-19, πρόβλημα υγείας. Για την επιστροφή στο σχολείο ακολουθούνται συστηματικά οι διαδικασίες του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, ενώ δεν είναι απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.

Εάν από την ιατρική αξιολόγηση προκύπτει ότι ο/η μαθητής/τρια είναι ύποπτο κρούσμα διενεργείται διαγνωστικό τεστ για COVID-19. Στην περίπτωση που δεν πραγματοποιήθηκε τεστ παρά τις συστάσεις, δεν πρέπει να προσέλθει στο σχολείο για δέκα (10) ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων και μέχρι να έχουν συμπληρωθεί τρία (3) εικοσιτετράωρα απυρεξίας χωρίς τη λήψη αντιπυρετικού και να έχουν βελτιωθεί τα συμπτώματα. Για την επιστροφή στο σχολείο ακολουθούνται συστηματικά οι διαδικασίες του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου.

Ακολουθούν οι διευκρινίσεις των υπουργείων Παιδείας και Υγείας σχετικά με τη διάθεση δωρεάν self test

• Από την Τετάρτη 5/1 ως σήμερα δόθηκαν περισσότερα από 6,7 εκ. τεστ στο 87,4% των δικαιούχων μαθητών και εκπαιδευτικών. Είχαμε τη μεγαλύτερη προσέλευση από ποτέ και ευχαριστούμε θερμά την εκπαιδευτική κοινότητα για τη μαζική ανταπόκριση στο νέο πρωτόκολλο.

• Εχθές και σήμερα το πρωί, λόγω της υψηλής ζήτησης σε φαρμακεία, έγιναν αναγκαίες ενέργειες ανακατανομής εφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες για να καλυφθούν ανάγκες.

Στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν σελφ τεστ, μπορούν να διαθέσουν οι Σχολικές Μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα σελφ-τεστ. Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με σελφ τεστ για το άνοιγμα της Δευτέρας.

Πηγή: esos.gr

Περισσότερα από την κατηγορία

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταίες Ειδήσεις