10.3 C
Larissa
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
Επικοινωνία: info@larissatoday.gr
spot_imgspot_img

Χρήστος Μπλουγούρας: Μέτρια η κίνηση στις θεσσαλικές αγορές- στοχευμένα μέτρα επανεκκίνησης

Μέτρια ήταν η κίνηση των αγορών των θεσσαλικών πόλεων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας και Οικονομικό Επόπτη της ΕΣΕΕ, Χρήστο Μπλουγούρα. Αυτό που είναι το ζητούμενο για τον Πρόεδρο των Θεσσαλών εμπόρων τους επόμενους μήνες, είναι η υιοθέτηση άμεσων και στοχευμένων μέτρων προς την κατεύθυνση της επανεκκίνησης.

Αναλυτικά η δήλωση του κυρίου Μπλουγούρα:

«Μέτρια σε γενικές γραμμές ήταν η κίνηση στην αγορά κατά την Πασχαλινή περίοδο. Παρότι υπήρξε κινητικότητα στους εμπορικούς δρόμους των πόλεων της Θεσσαλίας τα καταστήματα δεν είχαν τις ανάλογες εισπράξεις, με εκείνα που εμπορεύονται εποχικά είδη να καταγράφουν σαφώς υψηλότερες πωλήσεις.

Επιχειρώντας μια αποτίμηση στο οικονομικό αποτέλεσμα των ημερών για τις επιχειρήσεις βλέπουμε πως μεσοσταθμικά κατάφεραν να εισπράξουν το 50% του τζίρου που είχαν το 2019, με μεγάλες διακυμάνσεις στα ποσοστά, ανάλογα με το είδος που εμπορεύονται.

Έτσι, είδαμε για μια ακόμα φορά τα είδη που αφορούν στις επίσημες εκδηλώσεις και τελετές να κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά ποσοστά με τους συναδέλφους να εισπράττουν το 20% με 30% του τζίρου που είχαν πριν 2 χρόνια αλλά και επιχειρήσεις που το αντικείμενο τους είναι η διατροφή να αυξάνουν τα έσοδά τους.

Είναι σαφές, ότι η επιστροφή στις καταναλωτικές συνήθειες των Θεσσαλών δεν μπορεί να έρθει από τη μια ημέρα στην άλλη. Δεν γίνεται να «γυρίσουμε τον διακόπτη» και να πάμε πίσω 15 μήνες.

Ωστόσο, η σταδιακά αυξανόμενη κίνηση των τελευταίων ημέρων και το άνοιγμα της εστίασης δίνουν μηνύματα αισιοδοξίας για την πολυπόθητη επιστροφή στην κανονικότητα.

Κοινή επιδίωξη θα πρέπει να είναι αύτη η επιστροφή να έρθει όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Σε αυτόν το στόχο θα πρέπει να επικεντρωθούμε τόσο οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων όσο και η πολιτεία που συνεργατικά έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να δώσουμε λύσεις.

Το μείζον ζήτημα είναι οι επόμενοι μήνες. Για το εμπόριο θα πρέπει να είναι η περίοδος της «σταδιακής αποσωλήνωσης» καθώς αν  λήξει απότομα η περίοδος της αναστολής πληρωμών, των επιδοτήσεων και διευκολύνσεων, τότε η πραγματική εικόνα για την επιχειρηματικότητα θα είναι τραγική. 

Ήδη 1 στις 3 επιχειρήσεις βρίσκονται στη πιο κρίσιμη καμπή της πανδημικής κρίσης εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και απειλούνται με λουκέτο, με κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας να χαθούν.

Γι’ αυτό το λόγο αποκλεισμοί του λιανεμπορίου από τα προγράμματα επανεκκίνησης της αγοράς δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτοί. Αντίθετα χρειάζονται  άμεσα, στοχευμένα μέτρα για την Επανεκκίνηση του Εμπορίου.»

Περισσότερα από την κατηγορία

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταίες Ειδήσεις