13.9 C
Larissa
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
Επικοινωνία: info@larissatoday.gr
spot_imgspot_img

Γιατί δεν εφησυχάζουν οι ειδικοί για την Όμικρον

Με στοχευμένα μέτρα, διπλές μάσκες και πολλή αγωνία για την επίπτωση του κύματος κορωνοϊού που «σήκωσε» γρήγορα και απότομα η μετάλλαξη Omicron και στη χώρα μας θα διανυθούν οι τελευταίες ώρες του 2021 και οι γιορτινές ημέρες του νέου έτους.

Τα σχεδόν 90.000 θετικά κρούσματα των προηγούμενων τριών ημερών καταδεικνύουν τη δυναμική του (πέμπτου) κύματος όπως και την ανάγκη για πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας με βασικό τον εμβολιασμό έναντι της λοίμωξης Covid-19. Επιστήμονες και κυβέρνηση παρακολουθούν συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για την επιχείρηση αναχαίτισης της υπέρ μεταδοτικής μετάλλαξης δίνοντας έμφαση στον εμβολιασμό και στο υπερφορτωμένο σύστημα υγείας.

Παρότι πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η παραλλαγή Omicron προκαλεί ήπια νόσο, οι αρμόδιοι βρίσκονται σε φάση ύψιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας. Οι περίπου 4.000 νοσηλευόμενοι σε απλές και ΜΕΘ κλίνες Covid, απόρροια του προηγούμενου κύματος οπου κυριαρχούσε η μετάλλαξη Δέλτα, καθώς και περίπου 380.000 ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 60 χρόνων αποτελούν ιδιαίτερα επιβαρυντικούς παράγοντες ακόμη και του πιο ήπιου δυνητικά επιδημικού κύματος.

«Αν και τα δεδομένα από τις άλλες χώρες όπου η Omicron επικράτησε νωρίτερα είναι αισιόδοξα και φαίνεται ότι προκαλεί ηπιότερη νόσο, δεν μπορούμε, στην Ελλάδα, προς το παρόν να έχουμε εφησυχασμό» υπογράμμισε χθες κατά την ενημέρωση για την επιδημία στο υπουργείο Υγείας, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής σχολής Αθηνων κυρία Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως εξήγησε, αυτό επιβάλλεται αφενός από το γεγονός αφενός ότι η έκρηξη των κρουσμάτων λόγω της «Omicron» ήρθε ενώ τα νοσοκομεία είναι ακόμη επιβαρυμένα και αφετέρου ότι στη δεξαμενή των ανεμβολίαστων βρίσκονται περίπου 380.000 πολίτες ηλικίας άνω των 60 χρόνων. «Παρά την κάποια αποκλιμάκωση που έχουμε παρατηρήσει τις τελευταίες τρεις βδομάδες, το φορτίο στα νοσοκομεία παραμένει υψηλό με σχεδόν 4.000 ασθενείς να νοσηλεύονται σε όλη την επικράτεια και μια πληρότητα που αφορά το 53% στις απλές κλίνες, αλλά το 88% στις ΜΕΘ Covid, με 91% στην Αττική και 96% στη Θεσσαλονίκη» περιέγραψε η κυρία Παπαευαγγέλου την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ.

Σημαντικός παράγοντας για την καθυστέρηση του νέου κύματος θα μπορούσε να είναι και η ενισχυμένη εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών. «Θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα μέχρι να δούμε αν και στην Ελλάδα θα έχουμε την ίδια εικόνα, παρόμοια με αυτή που περιγράφεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, παραδείγματος χάριν. Ότι, δηλαδή, αυτό το πανδημικό κύμα χαρακτηρίζεται από πολλά κρούσματα αλλά λίγες νοσηλείες. Και αυτό γιατί τα μέχρι σήμερα δεδομένα επιβεβαιώνουν τις αρχικές προβλέψεις ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως με τρεις δόσεις είναι σε μεγάλο βαθμό προστατευμένοι έναντι της σοβαρής νόσου από την παραλλαγή Omicron», ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου.

Τα πλήρη χαρακτηριστικά της Omicron

Μελέτες δείχνουν ότι και η διάρκεια της νόσου από την παραλλαγή «Omicron» είναι μικρότερη. Έτσι, πρόσφατα, η Επιτροπή εμπειρογνωμόνων αναθεώρησε τις οδηγίες απομόνωσης και καραντίνας, υιοθετώντας εν μέρει και τις αντίστοιχες οδηγίες του CDC και κάνοντας χρήση του κανόνα 5 συν 5.

Οι νέες οδηγίες προτείνουν για τους νοσήσαντες, για αυτούς δηλαδή που βγαίνουν με θετικό τεστ ή και έχουν συμπτώματα, απομόνωση στο σπίτι για 5 ημέρες. Ενώ, εφόσον δεν έχουν συμπτώματα, μπορούν να εξέλθουν και να κάνουν υποχρεωτικά, όμως, χρήση μάσκας υψηλής προστασίας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Αναφορικά δε με την καραντίνα μετά από τη στενή επαφή με κρούσμα, για τα μη πλήρως εμβολιασμένα άτομα, επίσης προτείνουμε το μοντέλο του 5 συν 5. Καραντίνα δηλαδή για 5 μέρες και εργαστηριακό έλεγχο την 5η ημέρα μετά από την έκθεση.

Εφόσον και μόνο εφόσον το τεστ την 5η μέρα μετά την έκθεση βγει αρνητικό, τότε αυτός που έχει εκτεθεί, μπορεί να βγει από το σπίτι, αλλά και πάλι με μεγάλη προσοχή και κάνοντας χρήση της μάσκας υψηλής προστασίας για τουλάχιστον άλλες 5 μέρες.

Αντίθετα, οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν μπαίνουν καραντίνα, αλλά φοράνε μάσκα, προσέχουν τις επαφές τους, ιδιαίτερα με τα ευάλωτα άτομα και κάνουν και αυτά εργαστηριακό έλεγχο την πέμπτη μέρα μετά την έκθεση.

protothema.gr

Περισσότερα από την κατηγορία

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταίες Ειδήσεις