5.9 C
Larissa
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
Επικοινωνία: info@larissatoday.gr
spot_imgspot_img

Δημοτική Πινακοθήκη: οργανωμένες ξεναγήσεις ενηλίκων και μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα

ΜΟΥΣΕΙΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα στο πλαίσιο των δράσεων που οργανώνει την δεύτερη εβδομάδα των εορτών του Πάσχα σας προτείνει δύο οργανωμένες ξεναγήσεις ενηλίκων και μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με αναφορά τόσο στη Μόνιμη συλλογή όσο και στις περιοδικές εκθέσεις «Μαργαρίτες» και «terra memoria».

Το σύνολο των δράσεων που πρόκειται να υλοποιηθεί τη δεύτερη εβδομάδα των εορτών του Πάσχα έχει ως εξής :

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ

Οργανωμένες ξεναγήσεις ενηλίκων από την επιμελήτρια της έκθεσης κ. Αντιγόνη Καψάλη, εικαστικό/ιστορικό της τέχνης

-Τετάρτη 27 Απριλίου : πρωϊ 11:00-11:45 , απόγευμα 19:00-19:45

-Πέμπτη 28 Απριλίου : πρωϊ 11:00-11:45, απόγευμα 19:00-19:45

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση εντάσσεται στις δράσεις της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης «Δρόμοι του Ιμπρεσιονισμού». Η σύγχρονη εικαστική έκθεση δανείζεται τον τίτλο «Μαργαρίτες», από την ομώνυμη ανθογραφία της Θάλειας Φλωρά – Καραβία,-έργο της Συλλογής Γ. Ι. Κατσίγρα- και επαναπροσεγγίζει το έργο της, δημιουργώντας έναν οπτικό γραμματισμό, προσδίδοντας του, έτσι, μια σύγχρονη καλλιτεχνική υπόσταση.

Συμμετέχουν οι: Μαριάννα Γκουντουβά, Ζωή Ζηπέλα, Ρούλα Καραφέρη, Λιάνα Κρανιώτου, Δήμητρα Οικονόμου, Μαρία Παναγιώτου, Αθανασία Παπατζέλου, Ελένη Σαρλή, Ιφιγένεια Σδούκου, Ζωή Σεϊτάνη, Βασιλική Σουλτούκη, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Βιβή Τσιόγκα. Επιμέλεια έκθεσης: Αντιγόνη Καψάλη, Ιστορικός τέχνης/Εικαστικός.

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «terra memoria-Αγλαϊα Χριστιανού»

Οργανωμένες ξεναγήσεις ενηλίκων από την επιμελήτρια της έκθεσης κ. Μάγδα Κουμπαρέλου, ιστορικό της τέχνης

-Πέμπτη 28 Απριλίου : απόγευμα 19:00-20:00 & 20:00-21:00

Η εικαστικός Αγλαΐα Χριστιανού, στην αναδρομική αυτή έκθεση, παρουσιάζει έργα των τελευταίων εικοσιπέντε χρόνων, από το 1996 έως το 2021.

Στο έργο της διαπραγματεύεται την έννοια του χώρου σαν κατοίκηση (οίκος-σπίτι), αλλά και σαν ένας διάλογος του έσω με το έξω, μια συνομιλία της μνήμης του χώρου, αλλά και τα βιώματα των παιδικών χρόνων σε σχέση με αυτόν. Μνήμη και τόπος στα παλιότερα έργα της καλλιτέχνιδας είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα  παιδικά της χρόνια στη γενέτειρα της την Λάρισα.

Τα έργα της, εγκαταστάσεις στο χώρο και επιτοίχια, είναι καμωμένα με ταπεινά καθημερινά υλικά (αυτά της Arte povera), όπως ξύλα, λαμαρίνες, μικροαντικείμενα, χαρτόνια, σχοινιά, χώμα, άχυρα, κ.α.

Βαθιά εννοιακό και ψυχογραφικό το έργο της Χριστιανού θέτει ερωτήματα που αφορούν την μνήμη, το τραύμα, την ταυτότητα, την μετακίνηση κ.α. Εικαστικός λόγος αιχμηρός πολλές φορές, αλλά και έντονα ποιητικός, οδηγεί το θεατή σε προβληματισμούς και αναστοχασμούς σε θέματα διαχρονικά.

ΜΟΝΙΜΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΚΑΤΣΙΓΡΑ «Το πνεύμα του Τόπου»

Μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα με τίτλο

«Της άνοιξης τα χρώματα… Της τέχνης τα καμώματα» για παιδιά ηλικίας 6 έως 9 ετών

Κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος οι μικροί επισκέπτες πρωταγωνιστούν σε πολύχρωμες ανοιξιάτικες ιστορίες, εμπνέονται από τα χρώματα και τα αρώματα της Άνοιξης και με οδηγό εμβληματικά έργα της συλλογής Κατσίγρα τα οποία φιλοξενούνται στην πρώτη ενότητα της Επανέκθεσης της Συλλογής με τίτλο «Το πνεύμα του Τόπου» και τις αισθήσεις τους θα δημιουργήσουν το δικό τους μοναδικό έργο με πινέλο τη φαντασία και χρώμα το συναίσθημα. Οι μικροί μας φίλοι θα μπορούν να συζητήσουν και να απαντήσουν σε ερωτήματα όπως:

Πως μοιάζει αλήθεια ένας πίνακας αισθήσεων;

-Πως συνδέονται τα χρώματα με τα συναισθήματα ;

-Τι σημαίνει «νεκρή φύση» και πως συνδέεται με την άνοιξη;

-Εάν η άνοιξη ήταν πίνακας πως θα έμοιαζε;

-Ποια είναι η δική σου ανοιξιάτικη πολύχρωμη ιστορία;

Ημερομηνίες διεξαγωγής του προγράμματος:

-Πέμπτη 28 Απριλίου ώρα 11:30- 12:30

-Παρασκευή 29 Απριλίου 11:30- 12:30

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα πρόκειται να υλοποιηθούν με βάση όλα τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα. Δεδομένων των ιδιαίτερων υγειονομικών συνθηκών και των περιορισμένων θέσεων θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Κατά την είσοδο στο μουσείο τα παιδιά θα πρέπει να προσκομίσουν selftest 24ώρου.

Δηλώσεις συμμετοχής ή πληροφορίες για το πρόγραμμα στο τηλέφωνο: 2410623615

Ώρες επικοινωνίας από 09:00-13:00, κ. Παρασκευή Αρχοντούλη

ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ

Λόγω περιορισμένων θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2410 616266 καθημερινά (08.00 – 20.00), ενώ για την είσοδο στο Μουσείο θα πρέπει να φέρουν τα πιστοποιητικά που προβλέπονται από τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης).

Η συμμετοχή σε όλες τις δράσεις είναι δωρεάν

Περισσότερα από την κατηγορία

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταίες Ειδήσεις