11.9 C
Larissa
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
Επικοινωνία: info@larissatoday.gr
spot_imgspot_img

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επιθυμεί συνταγή γιατρού για τη χορήγηση όλων των φαρμάκων

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υποστηρίζει την χορήγηση όλων  των φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή.

Σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος επικαλείται την  ανάγκη να συνταγογραφούνται όλα τα φάρμακα από γιατρό, καθώς όπως αναφέρει,  η πανδημία  ανέδειξε  εμφατικά ότι είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί ο γενικός πληθυσμός από διάφορους κινδύνους, που μπορεί να προκαλέσει η πολυφαρμακία, αλλά και η κακή χρήση των σκευασμάτων.

Ζητά από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας «να θεσμοθετήσει άμεσα εκ νέου την υποχρεωτικότητα συνταγογράφησης όλων των φαρμάκων, όπως ισχύει στον αναπτυγμένο κόσμο».

Ο ΠΙΣ σημειώνει ότι η υποχρεωτική πλέον συνταγογράφηση των αντιβιοτικών, για την οποία πρωτοστάτησε, οδήγησε, με βάση τις εκτιμήσεις, σε μείωση κατανάλωσης των σκευασμάτων αυτών κατά περίπου 20%. Γεγονός που αποδεικνύει ότι σε πολλές περιπτώσεις τα αντιβιοτικά δεν ήταν απαραίτητα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΟΣΑ, αναφέρει ο ΠΙΣ, περίπου το 30% των συνταγογραφούμενων φαρμάκων δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή. «Πιθανώς γι΄αυτό και η χώρα μας να έχει από τις μεγαλύτερες κατά κεφαλήν ιδιωτικές φαρμακευτικές δαπάνες ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ», καταλήγει ο ΠΙΣ.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Περισσότερα από την κατηγορία

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταίες Ειδήσεις