15.9 C
Larissa
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
Επικοινωνία: info@larissatoday.gr
spot_imgspot_img

Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων-ποια τα οφέλη

Του Σπύρου Ανδριόπουλου*

Μια φράση που όλο και πιο συχνά ακούμε και διαβάζουμε το τελευταίο διάστημα. Τι σημαίνει αυτό όμως και τι αντίκτυπο έχει στις επιχειρήσεις;

Μετά και τα lockdown λόγω του COVID-19 βιώσαμε και στην χώρα μας την απότομη και αναγκαστική στροφή σχεδόν για ολα τα αγαθά, απο τους καταναλωτές, στο internet.

Με αυτόν τον τρόπο φάνηκε η σημαντικότητα του “e-business” και του “e-commerce” για την καθημερινότητα των καταναλωτών. Σε κλάδους όπως πχ ο τουρισμός, η σημαντικότητα αυτή είχε αναδειχθεί και πρίν τον COVID-19.


Οι επιχειρήσεις λοιπόν πρέπει να μετασχηματισθούν, ώστε να γίνουν και ψηφιακές. Δηλαδή να έχουν παρουσία και στο internet. Τα οφέλη από αυτόν τον μετασχηματισμό είναι πολλαπλά:


1. Νέο πελατολόγιο που κάνει έρευνα για αγαθά ή υπηρεσίες μόνο online.
2. Νέο πελατολόγιο που γεωγραφικά δεν θα μπορούσε να βρεί την επιχείρηση καθώς πχ μένει σε άλλη περιοχή,  πόλη ή και χώρα 
3. Επιχείρηση που λειτουργεί 24 ώρες το 24ώρο και 365 ημέρες τον χρόνο.
4. Δυνατότητα διατήρησης μεγαλύτερης γκάμας πχ προϊόντων, χωρίς να είναι αναγκαία ή πραγματική διατήρηση stock.
5. Χαμηλότερα λειτουργικά κόστη σε σχέση με τα πολυδάπανα ενοίκια και έξοδα φυσικών καταστημάτων.

Γενικά αυτά είναι μόνο μερικά από τα βασικά oφέλη του “digital transformation” καθώς υπάρχουν και πολλά άλλα.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετές επιχειρήσεις που έχουν μόνο ψηφιακή παρουσία δηλαδή ηλεκτρονικό κατάστημα ή ιστοσελίδα και δεν διαθέτουν καθόλου φυσικό κατάστημα. Το αντίστροφο, δηλαδή φυσικό κατάστημα χωρίς ηλεκτρονικό έχει αρχίσει να γίνεται πιο σπάνιο!

Θα τολμούσαμε να πούμε ότι το μέλλον του εμπορίου δείχνει τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια να είναι “ψηφιακό”. Αυτό σημαίνει, ότι όλες οι επιχειρήσεις που προσδοκούν να μείνουν και στο μέλλον πρέπει να προχωρήσουν πλέον με γοργά βήματα σε αυτόν τον περιβόητο ψηφιακό μετασχηματισμό.

*Ο Σπύρος Ανδριόπουλος είναι CEO της εταιρείας Aboutnet (Premier Google Partner)

Περισσότερα από την κατηγορία

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταίες Ειδήσεις