30.9 C
Larissa
Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022
Επικοινωνία: info@larissatoday.gr
spot_imgspot_img

Ενέργεια: Πώς θα γίνεται η επανασύνδεση στους ευπαθείς καταναλωτές

Τείχος προστασίας προς τα ευάλωτα νοικοκυριά επιδιώκει να χτίσει  η κυβέρνηση, οργανώνοντας τις πολιτικές που θα ανακουφίσουν εκείνους που το έχουν πραγματικά ανάγκη απέναντι στην ενεργειακή καταιγίδα.

Στο πλαίσιο αυτό με πρόσφατη υπουργική απόφαση, καθορίζεται ποσό ύψους 9 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, προς το ΔΕΔΔΗΕ με στόχο να αντιμετωπίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις αποκοπές.

Το μέτρο θα χορηγείται με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια και θα αφορά όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2021 ή έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2022.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Όπως δήλωσε τις τελευταίες μέρες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, το ΤΕΜ θα επιδοτήσει το σύνολο της οφειλής έως 6.000 ευρώ, το 75% έως 9.000 ευρώ, από 9.000 έως 12.000 ευρώ το 50% και πάνω από 12.000 ευρώ το 30% και το υπόλοιπο θα καταβάλλεται μέσω άτοκων δόσεων.

Για να κάνουν χρήση των μέτρων, οι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση στον κατά τόπος αρμόδιο Δήμο. Στην συνέχεια η δημοτική υπηρεσία, θα επικοινωνεί με τον ΔΕΔΔΗΕ   προκειμένου να διαπιστώσει ότι η παροχή είναι αποσυνδεδεμένη.

Η δημοτική υπηρεσία θα εξετάζει τις αιτήσεις, θα αξιολογεί την πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των αιτούντων και εφόσον πληρείται το σύνολο των προϋποθέσεων, θα δίνει άμεσα την εντολή για την επανασύνδεση των ευπαθών καταναλωτών. Οι αιτήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται και ηλεκτρονικά, μέσω του διαδικτυακού ιστοτόπου του προγράμματος.

Όσοι καταναλωτές έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούν να καλούν στο 15902 που είναι ο πενταψήφιος αριθμός που θα λειτουργεί για τις επανασυνδέσεις. Για να προχωρήσει η διαδικασία θα χρειαστεί να υποβάλλουν αίτηση προς τον αρμόδιο κατά τόπο Δήμο, με τα εξής δικαιολογητικά:

– δήλωση εισοδήματος φυσικών προσώπων (Ε.1) του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού,

-δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε.9) όλων των μελών του νοικοκυριού, εφόσον προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής της,

-πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου εισοδήματος (εκκαθαριστικό) του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού,

-πράξη διοικητικού προσδιορισμού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του τελευταίου φορολογικού έτους όλων των μελών του νοικοκυριού,

– πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης,

– γνωμάτευση πιστοποίησης αναπηρίας από ΚΕΠΑ για νοικοκυριό που στη σύνθεση του περιλαμβάνει και άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω,

– βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα ή κρατικού νοσοκομείου, με την οποία πιστοποιείται η ανάγκη κατ’ οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης απαραίτητης για τη ζωή ατόμου ή ατόμων που περιλαμβάνονται στην σύνθεση του νοικοκυριού.

– αντίγραφο λογαριασμού κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σε περίπτωση αλλαγής περιουσιακών στοιχείων, απαιτείται η προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού τεκμηριώνει τη μεταβολή, όπως καταστάσεις μισθοδοσίας τελευταίου έτους όλων των μελών του νοικοκυριού, συμβόλαια πώλησης ή αγοράς, δωρεάς, παραχώρησης ή κατασχετήριο, πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Η αρμόδια δημοτική υπηρεσία κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των δικαιολογητικών, μπορεί είτε να ζητά την προσκόμιση περαιτέρω στοιχείων είτε να διενεργεί κοινωνική έρευνα και  επισκέψεις για επιτόπια επαλήθευση της σύνθεσης και των συνθηκών διαβίωσης του νοικοκυριού.

Ο ΔΕΔΔΗΕ  θα ενημερώνεται από τον δήμο εφόσον γίνει αποδεκτό το αίτημα, προκειμένου να αναζητήσει τον τελευταίο Προμηθευτή, που εκπροσωπούσε τον καταναλωτή πριν την καταγγελία της σύμβασης ή πριν από την αποκοπή της παροχής του από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο συγκεκριμένος  προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να κάνει έλεγχο όσον αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές για ηλεκτρική ενέργεια των ευπαθών καταναλωτών και να καθορίζει αναλογικά  το ύψος του ποσού του ειδικού βοηθήματος.

Στην περίπτωση που εκκρεμούν οφειλές προς τον ΔΕΔΔΗΕ   η οφειλή θα αθροίζεται και θα εξοφλείται αναλογικά.

Ο έλεγχος για την επανασύνδεση των ρολογιών θα  γίνεται από τον ΔΕΔΔΗΕ. Το ποσό του ειδικού βοηθήματος θα καταβάλλεται από τον  ΔΕΔΔΗΕ ( έχει ορισθεί ως διαχειριστής του ειδικού λογαριασμού)    απευθείας στον τελευταίο Προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας, στον οποίον εκκρεμούν οι οφειλές του δικαιούχου και θα εκδίδει εντολή επανασύνδεσης προς τον ΔΕΔΔΗΕ  ο οποίος θα υλοποιεί την επανασύνδεση, δίχως χρέωση τελών.

newmoney.gr

Περισσότερα από την κατηγορία

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταίες Ειδήσεις