14.6 C
Larissa
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Επικοινωνία: info@larissatoday.gr
spot_imgspot_img

Πως θα κινούνται τα επαγγελματικά οχήματα στους πεζοδρόμους

Ειδικές προβλέψεις και για τους επαγγελματίες που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους επαγγελματικά οχήματα, προβλέπει η λειτουργία του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης στους πεζοδρόμους (μπάρες). Ως γνωστόν, ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται στην τελική ευθεία για τη δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος, σε μια εβδομάδα από σήμερα και ειδικότερα την Κυριακή 25 Ιουλίου 2021, στις 10 το πρωί, και μόνο για το Βόρειο τμήμα της “Ζώνης Ελέγχου Πεζοδρόμων” που περικλείεται από τις οδούς Μανωλάκη, Γεωργιάδου, Δήμητρας, Βύρωνος, Ολύμπου και Κύπρου.

Ολες οι σχετικές πληροφορίες για τη λειτουργία του συστήματος βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://platform.cityzenapp.gr/cityzen/larisa, ενώ και μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Λαρισαίων www.larissa.gov.gr μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να συνδεθούν με την πλατφόρμα.

Πως δουλεύει το σύστημα

1.Στους πεζοδρόμους έχουν δημιουργηθεί σημεία πρόσβασης. Πρόκειται για τα σεσημασμένα σημεία εισόδου/εξόδου στη Ζώνη Ελέγχου Πεζοδρόμων. Περιλαμβάνει Κάμερες Αναγνώρισης ΜΟΝΟ των Πινακίδων του οχήματος εισόδου και εξόδου, τις Βυθιζόμενες και σταθερές Μπάρες και ηλεκτρονικό πίνακα αυτοματισμού με την απαιτούμενη σήμανση – διαγράμμιση.

2.Ο έλεγχος για είσοδο και έξοδο γίνεται τοπικά από την Κάμερα Αναγνώρισης Πινακίδων και κεντρικά από το Κέντρο Ελέγχου (ΚΕΛ).

3. Η Κάμερα Αναγνώρισης Πινακίδων που είναι τοποθετημένη σε κάθε Σημείο Πρόσβασης :
α) αναγνωρίζει την πινακίδα οχήματος που επιχειρεί να εισέλθει ή να εξέλθει
από τη Ζώνη Ελέγχου Πεζοδρόμων
β) συγκρίνει την πινακίδα με βάση δεδομένων έγκυρων πινακίδων και
γ) επιτρέπει ή αποτρέπει την πρόσβαση.

4.Το Κέντρο Ελέγχου (ΚΕΛ) είναι μία Αίθουσα υπολογιστών στο Δημαρχείο που λειτουργεί και με την παρουσία προσωπικού αδιαλείπτως κατά το ωράριο λειτουργίας του συστήματος. Διαχειρίζεται τις Κάμερες Αναγνώρισης Πινακίδων, τις Βυθιζόμενες Μπάρες και τη Διαδικτυακή Εφαρμογή Αιτήσεων Πρόσβασης.

Μέσω της πλατφόρμας (portal)

•Γίνεται η εγγραφή στη “Μόνιμη Λίστα” (ΜΛ) όσων κατηγοριών προβλέπονται θα γίνεται με αίτηση και συνημμένα όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά διαφορετικά δεν θα εγκρίνεται.
•Θα ικανοποιούνται Έκτακτες ανάγκες με αίτηση (με τα απαιτούμενα στοιχεία) προς το «Κέντρο Ελέγχου» (ΚΕΛ) μέσω της Διαδικτυακής Εφαρμογής Αιτήσεων Πρόσβασης (για smart phone, tablet, Η/Υ).
•Αποκλειστικά για επείγουσα ανάγκη υγείας μπορεί εναλλακτικά να χρησιμοποιηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία με το «Κέντρο Ελέγχου» (ΚΕΛ) μέσω ειδικού τηλεφωνικού αριθμού δίνοντας : αριθμό κυκλοφορίας και τον τύπο του οχήματος, το σημείο εισόδου του, τον σκοπό εισόδου και τον απαιτούμενο χρόνο παραμονής του εντός της περιοχής.

Τι πρέπει να ξέρουν οι επαγγελματίες – Ειδικές προβλέψεις για επαγγελματίες οικοδομικών εργασιών, μετακομίσεων, καυσίμων κ.α.

Η απρόσκοπτη λειτουργία του παραγωγικού δυναμικού της κεντρικής ελεγχόμενης πεζοδρομημένης περιοχής αποτέλεσε μία από τις βασικές μας προτεραιότητες και έχει προβλεφτεί από τον Κανονισμό λειτουργίας των βυθιζόμενων μπαρών.

I. Οι επαγγελματίες που έχουν επαγγελματική έδρα εντός της ελεγχόμενης περιοχής πως θα εξυπηρετούνται;

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες με έδρα του γραφείου ή του καταστήματός τους εντός της ελεγχόμενης περιοχής σε περίπτωση “έκτακτης ανάγκης” οποιαδήποτε στιγμή θα υποβάλλουν μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής (η Πλατφόρμα (Portal) του ηλεκτρονικού συστήματος είναι στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://platform.cityzenapp.gr/cityzen/larisa
(από κινητά και tablet- ios / android) αίτημα διέλευσης έκτακτης ανάγκης.
Με το αίτημα συνυποβάλλονται υποχρεωτικά τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο/αριθμό πινακίδας/ σημείο εισόδου-σημείο εξόδου/ διεύθυνση προορισμού επαγγελματικής έδρας) τα οποία καταχωρούνται και έτσι θα λαμβάνουν “ηλεκτρονική έγκριση” σε άμεσο χρόνο ώστε να μπορούν να εισέλθουν νόμιμα πλέον με δικαίωμα συνολικής διάρκειας εισόδου-στάσης-εξόδου μέχρι 30’.

II. Οι επαγγελματίες που θέλουν να εισέλθουν για παροχή εργασίας/υπηρεσίας εντός της ελεγχόμενης περιοχής πως θα εξυπηρετούνται;

Οι επαγγελματίες (κύκλου οικοδομικών εργασιών) θα υποβάλλουν μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής (η Πλατφόρμα (Portal) του ηλεκτρονικού συστήματος είναι στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://platform.cityzenapp.gr/cityzen/larisa
(από κινητά και tablet- ios / android) αίτημα διέλευσης έκτακτης ανάγκης για προγραμματισμένη υπηρεσία επαγγελματία καθημερινά και εντός ωραρίου 6:30 πμ έως 15:00 μμ.
Με το αίτημα συνυποβάλλονται υποχρεωτικά τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο/αποδεικτικό επαγγελματικής λειτουργίας επιχείρησης – άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου (ελέγχεται το βάρος (tn)/ σημείο εισόδου-σημείο εξόδου/ με ώρα εισόδου & ώρα εξόδου/ διεύθυνση προορισμού) τα οποία καταχωρούνται και έτσι θα λαμβάνουν “ηλεκτρονική έγκριση” ώστε να μπορούν να εισέλθουν νόμιμα πλέον με δικαίωμα συνολικής διάρκειας εισόδου-στάσης-εξόδου μέχρι 60’ μόνο για εναπόθεση ή απομάκρυνση υλικών, μέσων και εργαλείων επαγγέλματος
Ειδικά προβλέπεται, εφόσον έχει χορηγηθεί ειδική άδεια διέλευσης, ισχύος συγκεκριμένης χρονικής διάρκειας να επιτρέπεται για τις εξής εργασίες :
•Η διέλευση και στάση οχημάτων μεταφοράς ετοίμου σκυροδέματος και αντλίες ετοίμου σκυροδέματος, μικτού βάρους μέχρι δεκαέξι (16) τόνων.
•Η διέλευση και η στάση οχημάτων μεταφοράς προϊόντων εκσκαφής ή κατεδαφίσεων, μικτού βάρους μέχρι δεκαέξι (16) τόνων.
•Η διέλευση και η στάση οχημάτων μεταφοράς οικοδομικών υλικών και γενικά υλικών που έχουν σχέση με ανέγερση ή επισκευή οικοδομών, μικτού βάρους μέχρι δεκαέξι (16) τόνων.

Οι επαγγελματίες (Μετακομίσεις οικοσκευών, τροφοδοσία καυσίμου κλπ) θα υποβάλλουν μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής (η Πλατφόρμα (Portal) του ηλεκτρονικού συστήματος είναι στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://platform.cityzenapp.gr/cityzen/larisa
(από κινητά και tablet- ios / android) αίτημα διέλευσης έκτακτης ανάγκης για προγραμματισμένη υπηρεσία επαγγελματία καθημερινά και εντός ωραρίου 6:30 πμ έως 15:00 μμ.
Με το αίτημα συνυποβάλλονται υποχρεωτικά τα στοιχεία (ονοματεπώνυμο/αποδεικτικό επαγγελματικής λειτουργίας επιχείρησης – άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου (ελέγχεται το βάρος (tn)/ σημείο εισόδου-σημείο εξόδου/ με ώρα εισόδου & ώρα εξόδου/ διεύθυνση προορισμού) τα οποία καταχωρούνται και έτσι θα λαμβάνουν “ηλεκτρονική έγκριση” ώστε να μπορούν να εισέλθουν νόμιμα πλέον.
Σημειωτέον ότι:
Σε ειδικές περιπτώσεις το αναφερόμενο ωράριο μπορεί να διαφοροποιείται μετά από εισήγηση του Κέντρου Ελέγχου (ΚΕΛ) του ηλεκτρονικού συστήματος.
Για τα οχήματα άνω των δεκαπέντε (16) τόνων απόβαρο απαιτείται εγγυητική επιστολή.
Κάθε ζημία που θα προκληθεί στο δημόσιο χώρο κατά τη διέλευση και παραμονή του οχήματος θα αποζημιώνεται από τον ιδιοκτήτη του οχήματος ή, θα βεβαιώνεται σε αυτόν (σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό).

Οι ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ – ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ- ΔΙΑΝΟΜΗΣ καταχωρούνται στη Μόνιμη Λίστα (ΜΛ) της Πλατφόρμας και λαμβάνουν Άδεια εισόδου ετήσιας διάρκειας μετά από αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://platform.cityzenapp.gr/cityzen/larisa

Με το αίτημα συνυποβάλλονται υποχρεωτικά τα συνημμένα δικαιολογητικά:
•αποδεικτικό επαγγελματικής λειτουργίας επιχείρησης μεταφορών,
• άδεια κυκλοφορίας οχήματος.
Η διέλευση για τροφοδοσία εντός της ελεγχόμενης περιοχής γίνεται αποκλειστικά στο
επιτρεπόμενο ωράριο τροφοδοσίας (χωρίς να καταργείται η νομοθεσία που ισχύει για το ωράριο κοινής ησυχίας, καθώς και το ωράριο εργασίας και δεν καταργεί κάθε επιπλέον αδειοδότηση που χορηγεί άλλη αρχή):

Δευτέρα – Κυριακή από τις 06:00 έως τις 10:00
Δευτέρα – Παρασκευή από τις 14:30 έως τις 16:30 κατά το χειμερινό ωράριο της τοπικής αγοράς & από τις 14:30 έως τις 17:00 κατά το θερινό ωράριο της τοπικής αγοράς.

Η τροφοδοσία εκτός ωραρίου γίνεται αποκλειστικά στις 8καθορισμένες θέσεις φορτοεκφόρτωσης περιμετρικά της Ζώνης Ελέγχου Πεζοδρόμων (με χρήση συμπληρωματικών ελαφρών και επιτρεπόμενων από τον Κανονισμό μέσων.
Τα οχήματα που επιτρέπεται να εκτελούν την τροφοδοσία των καταστημάτων εισερχόμενα στην ελεγχόμενη περιοχή πρέπει να έχουν μικτό βάρος έως τέσσερεις (4) τόνους.

Για κάθε ζήτημα ή απορία, ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Ψηφιακών Πολιτικών – “έξυπνης πόλης” Κωνσταντίνος Διαμάντος είναι επιφορτισμένος μαζί με τα υπηρεσιακά στελέχη να είναι σε διαρκή επαφή με τους ενδιαφερόμενους και όσους επηρεάζει η λειτουργία του συστήματος.

Περισσότερα από την κατηγορία

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταίες Ειδήσεις