Με ταχύτατους ρυθμούς, η παραλλαγή Όμικρον κατάφερε να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και να κυριαρχήσει σε πολλές χώρες μέσα σε έξι εβδομάδες, ενώ στην Ελλάδα οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η πανδημία από το στέλεχος Όμικρον θα κορυφωθεί γύρω στις 20 Ιανουαρίου και θα ακολουθήσει γρήγορη αποκλιμάκωση. Ο τεράστιος αριθμός νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφεται καθημερινά στη χώρα μας προκαλεί προβληματισμό, καθώς εντείνεται η πίεση στο ΕΣΥ, με την αύξηση των νοσηλειών. Ωστόσο, η Όμικρον δεν προκαλεί βαριές νοσήσεις και στις ΜΕΘ νοσηλεύονται μόνο ασθενείς με τη μετάλλαξη Δέλτα.
Όταν πρωτοεμφανίστηκε η Όμικρον, οι ερευνητές, σε διεθνές επίπεδο, ανησυχούσαν ότι και οι δύο παραλλαγές θα μπορούσαν να συνυπάρξουν. Όπως αποδεικνύεται, η Όμικρον αποφεύγει την ανοσία και είναι δύο έως τρεις φορές πιο μεταδοτική από την Δέλτα, και αυτό εξηγεί την παγκόσμια κυριαρχία της Όμικρον.
«Αν τις βάλεις να ανταγωνιστούν η Όμικρον θα κερδίσει, οπότε αυτό θα συμβεί και στον πληθυσμό», δήλωσε ο Δρ. Σιβ Πιλάι, καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ που μελετά το ανοσοποιητικό σύστημα.
Η Όμικρον είναι γενικά λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα, χάρη σε ένα μείγμα προϋπάρχουσας ανοσίας στον πληθυσμό και στην προτίμηση της παραλλαγής να πολλαπλασιάζεται στους βρόγχους, ή αεραγωγούς, παρά στους πνεύμονες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί τελικά να οδηγήσει σε λιγότερους θανάτους από ό,τι η Δέλτα. Επιπλέον, το τεράστιο κύμα μολύνσεων από την Όμικρον μπορεί τελικά να παρέχει κάποια προστασία έναντι μελλοντικών παραλλαγών και να μας φέρει πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας, όπως δήλωσε ένας ειδικός στο Live Science. Παρόλα αυτά, η πιθανότητα νέων παραλλαγών είναι υπαρκτή.
Στην Ελλάδα, εννέα στα 10 νέα κρούσματα της Covid-19 εκτιμάται ότι ανήκουν πλέον στην Όμικρον. Για επικράτηση αυτής της παραλλαγής του κορωνοϊού στην Αττική, σε ποσοστό 87%, με ταυτόχρονη σημαντική μείωση του στελέχους Δέλτα έκανε λόγο το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το ΕΚΠΑ έχει αναπτύξει μια νέα μοριακή μεθοδολογία ευαίσθητης ανίχνευσης και ποσοτικού προσδιορισμού των μεταλλαγμένων στελεχών/παραλλαγών του SARS-CoV-2 σε δείγματα λυμάτων με χρήση μιας σειράς μοριακών μεθόδων και αλληλούχηση επόμενης γενιάς (Next Generation Sequencing/NGS).
Μάλιστα, όπως επισήμανε το ΕΚΠΑ, πριν από δύο εβδομάδες το ποσοστό επικράτησης της Όμικρον στην Αττική ήταν μικρότερο του 40%, γεγονός που δείχνει την ταχύτατη διαπορά αυτής της μετάλλαξης.
Η εξάπλωση της Όμικρον είναι ταχεία, δήλωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, επισημαίνοντας ότι η χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά της Covid-19 θα μας απασχολήσει στο μέλλον.
Οι επιστήμονες τονίζουν ότι από την υπερμεταδοτικότητα της Όμικρον πλήττονται κυρίως νέοι και ανεμβολίαστοι.
«Πρέπει να προσέξουμε τις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες και μετά τα πράγματα θα είναι καλά. Είναι σημαντικό να κρατάμε τα μέτρα και να εμβολιαστούμε», τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι ότι «θα κάνουμε Πάσχα όπως έχουμε μάθει να κάνουμε Πάσχα».
«Παρατηρούμε τι γίνεται σε άλλες χώρες σε σχέση με τη συμπτωματολογία και τις νοσηλείες. Είμαστε ακόμα επιφυλακτικοί σχετικά με την εξέλιξη της Όμικρον, δήλωσε στην ΕΡΤ ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης Θανάσης Κοντογεώργης.
Αντιπαράθεση για την Deltacron
Τον εντοπισμό της μετάλλαξης Deltacron στην Κύπρο, η οποία – κατά τα ευρήματα της ομάδας του – αποτελεί συνδυασμό της μετάλλαξης Δέλτα με την Όμικρον έχει επισημάνει ο καθηγητής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Λεόντιος Κωστρίκκης.
«Τα άτομα που μολύνονται με Deltacron, έχουν μεγαλύτερη τάση να νοσηλευτούν και αυτό με ώθησε να το δημοσιοποιήσω για να δουν όλες οι χώρες τι θα κάνουν», τόνισε ο Λεόντιος Κωστρίκκης, καθηγητής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.
Οι δηλώσεις του περί Deltacron έχουν προκαλέσει αντιπαράθεση στην επιστημονική κοινότητα.
Ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, σε ανάρτησή του στο Facebook την Κυριακή, ανέφερε ότι «σχετικά με το Deltacron (ανάμιξη Delta και Omicron) της Κύπρου που ακούστηκε πολύ στα ελληνικά ΜΜΕ πρόσφατα, οι πρώτες ανεξάρτητες αναλύσεις δείχνουν ότι πρόκειται για τεχνικό λάθος του εργαστηρίου στην διαδικασία διαβάσματος του γονιδιώματος…».
Κληθείς να σχολιάσει αυτή την ανάρτηση, ο κ. Κωστρίκκης ανέφερε στο SigmaLive ότι η εν λόγω δήλωση είναι λανθασμένη, βεβιασμένη και επιστημονικά ανήθικη. «Δεν γνωρίζουν τα αποτελέσματα που κατέχουμε», ανέφερε καθώς και ότι τα εν λόγω αποτελέσματα της έρευνας για την Deltacron θα αποσταλούν και στην Ελλάδα σε διακεκριμένο Επιστήμονα, «για να διαπιστώσει του λόγου το αληθές».
Πρόσθεσε πως «πέραν των 25 ατόμων που εντοπίστηκαν στην Κύπρο και έχουν όλες τις Όμικρον μεταλλάξεις στο αμινοτελικό άκρο της πρωτεΐνης S, έχουμε βρει και άλλους 52 που έχουν διαφορετικούς αριθμούς πολυμορφισμών στο σημείο».
Πηγή: ertnews.gr