27.9 C
Larissa
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
Επικοινωνία: info@larissatoday.gr
spot_imgspot_img

Στο πλευρό των παραγωγών λαϊκών αγορών η Περιφέρεια Θεσσαλίας

Στο πλευρό των παραγωγών λαϊκών αγορών στέκεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στηρίζοντας θέσεις και προτάσεις τους επί του νέου Νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης για το υπαίθριο εμπόριο και τις λαϊκές αγορές. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός συναντήθηκε σήμερα στο γραφείο του με τον Γενικό Γραμματέα της Ομοσπονδίας  Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας Βασίλη Λιγούδη και συζήτησαν  τις βασικές αλλαγές που προτείνουν οι παραγωγοί στο υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο.

Βασικές αλλαγές

Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί δεν συμφωνούν  με την προκήρυξη των νέων αδειών και των θέσεων μια φορά το χρόνο, ζητούν απρόσκοπτη προσέλευση των αγροτών στις λαϊκές αγορές και θεωρούν δικαίωμα του κάθε αγρότη -παραγωγού να εκδίδει άδεια καταθέτοντας ΟΣΔΕ, Ε9, Βεβαίωση Ασφαλιστικής ικανότητας κλπ, ώστε να μπορεί να διαθέτει την παραγωγή του στις Λαϊκές, ανεξαρτήτως εάν υπάρχουν κενές θέσεις. 

Οι παραγωγοί δεν συμφωνούν  με την  αποστολή  e-mail στην πλατφόρμα e-καταναλωτή, εφόσον μόνο τα σούπερ μάρκετ με τζίρο άνω των 90.000.000 ευρώ, υποχρεούνται να ενημερώνουν την πλατφόρμα μετά τις 30/6/2021.

Ακόμη,  ζητούν σύσταση 5μελών Επιτροπών Βελτίωσης Απόδοσης Θέσεων με την αναγκαία αποσαφήνιση ότι οι ενδιαφερόμενοι πωλητές, σε περίπτωση που τα μόρια τους δεν επαρκούν  για να πάρουν καλύτερη θέση να μην χάνουν την υπάρχουσα θέση τους.

Σε ότι αφορά στις Ποινές που προβλέπει το Νομοσχέδιο, οι παραγωγοί λένε «όχι» στην αναστολή αδείας για τη μη πώληση προϊόντων σε ποσοστό τουλάχιστον 70% επί της δηλωθείσας ποσότητας στον ΟΣΔΕ/ΕΛΓΑ, «όχι» στην αναστολή  αδείας  για 3 μήνες για την  μη έκδοση 3 αποδείξεων στο διάστημα ενός έτους αντιπροτείνοντας το Διοικητικό πρόστιμο  που ορίζει η ΑΑΔΕ. Δεν συμφωνούν  με την αναστολή  αδείας λόγω μη απόδοσης του Ημερήσιου Ανταποδοτικού Δικαιώματος για 2 συνεχόμενους μήνες, προτείνοντας αναστολή αδείας μετά τους 6 συνεχόμενους μήνες.

Τέλος για τα βιομηχανικά είδη και τους παραγωγούς ανθέων ζητούν 20% συμμετοχής στις εμποροπανηγύρεις, ανεξαρτήτως από τις ημέρες προσέλευσης στις λαϊκές ενώ στο Άρθρο που αφορά τις πρότυπες λαϊκές αγορές προτείνουν αναβάθμιση των ήδη υπαρχουσών λαϊκών αγορών.

«Στηρίζουμε τα αιτήματα των ανθρώπων του καθημερινού μόχθου που αποτελούν δύναμη παραγωγής και δημιουργίας τροφοδοτώντας καθημερινά τα νοικοκυριά με ποιοτικά και φτηνά προϊόντα από την ελληνική γη» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Οι λαϊκές αγορές είναι ένας καταξιωμένος θεσμός με σπουδαία προσφορά στην κοινωνία και την οικονομία και ιδίως σήμερα, στις κρίσιμες εποχές που ζούμε,  επιβάλλεται να διατηρήσουν τον χαρακτήρα τους. Παραλάβαμε το υπόμνημα με τα αιτήματά των παραγωγών  και το προωθούμε άμεσα στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας. Στο νομοσχέδιο χρειάζονται αλλαγές προς όφελος των πολλών, προκειμένου να προωθηθεί το βασικό ζητούμενο, που είναι ο εκσυγχρονισμός των λαϊκών αγορών».

«Οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας και το εύρος της εξαιρετικής ποιότητας προϊόντων που παράγουμε καθιστούν τις ελληνικές λαϊκές αγορές ασυναγώνιστες σε σχέση με τις αγορές της Ευρώπης που υπολείπονται και σε προϊόντα  αλλά και στην εμπιστοσύνη και αποδοχή των καταναλωτών» ανέφερε ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλίας. «Οι λαϊκές αγορές σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας είναι αυτοχρηματοδοτούμενες από το Ημερήσιο Ανταποδοτικό Τέλος που καταβάλλουν υποχρεωτικά οι παραγωγοί και επαγγελματίες πωλητές. Είμαστε υπέρ του εκσυγχρονισμού, υπέρ της διαφάνειας, υπέρ των  ελέγχων, υπέρ του υγιούς ανταγωνισμού και της ελεύθερης διακίνησης αγροτικών προϊόντων προς όφελος της αγροτικής  οικονομίας και όλων των καταναλωτών» τόνισε ο κ. Λιγούδης.

Περισσότερα από την κατηγορία

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταίες Ειδήσεις