Ανησυχία και προβληματισμός καταγράφεται στους ειδικούς επιστήμονες και την Πολιτεία για την πορεία της τήρησης των μέτρων, ειδικά μετά την άρση του σκληρού lockdown και την αύξηση του ιικού φορτίου, που παρατηρείται, σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις. Ενδεικτικό παράδειγμα η έκρηξη του ιικού φορτίου κατά 198% στα Χανιά. Την εντατικοποίηση των ελέγχων τα Σαββατοκύριακα, κυρίως στον τομέα της εστίασης για την τήρηση των αποστάσεων και του ωραρίου, αλλά και για τη χρήση μάσκας προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ δήλωσε χαρακτηριστικά: “Εντείνουμε τους ελέγχους και θα τους εντείνουμε το Σαββατοκύριακο. Θα γίνουν έλεγχοι και στους χώρους της εστίασης ή όπου κρίνεται ότι μπορεί να μην τηρούνται τα μέτρα, οι αποστάσεις ή τα ωράρια, αλλά και σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας, διότι παρατηρείται μια χαλάρωση από τους πολίτες ως προς αυτό το μέτρο», δήλωσε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι «μεγαλύτερη ελευθερία σημαίνει και μεγαλύτερη υπευθυνότητα”. Σημείωσε δε ότι για να μπορέσουμε να πάμε σε ακόμα μεγαλύτερες ελευθερίες, πρέπει να πάμε σταδιακά, συντεταγμένα και με προσοχή.
Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, η κα Πελώνη επισήμανε ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τα κρούσματα, αλλά τον επταήμερο μέσο όρο διότι η θετικότητα μειώνεται και υπάρχει μια εικόνα αποκλιμάκωσης τόσο στις εισαγωγές στα νοσοκομεία όσο και στις διασωληνώσεις. «Αυτή η εικόνα, ωστόσο, δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε. Όλοι κουραστήκαμε πάρα πολύ το χειμώνα από τα περιοριστικά μέτρα, εκεί είναι η παγίδα».
Ερωτηθείσα αν τα τοπικά lockdown αποτελεί όπλο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων εξάρσεων του ιού, είπε ότι «απεύχομαι να υπάρξουν επιδημιολογικές εξάρσεις, ωστόσο αν υπάρξουν θα δούμε με τι μέτρα θα αντιμετωπιστούν» τονίζοντας ότι ειδικά για τους τουριστικούς προορισμούς, το όπλο είναι το εμβόλιο.
Σε ό,τι αφορά στην απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό της ΕΜΑΚ, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι ελήφθη για υπηρεσιακούς λόγους, καθώς πρόκειται για μια ομάδα πολύ υψηλής ετοιμότητας και πρέπει να είναι σε άμεση διαθεσιμότητα ανά πάσα στιγμή ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια μιας κρίσιμης υπηρεσίας του κράτους. «Αν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει, δεν υπάρχει δυνατότητα, όταν υπάρχει κίνδυνος, να λείψει ούτε ένας από μια βάρδια», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι όσοι δεν εμβολιαστούν, θα μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες της πυροσβεστικής.
Ερωτηθείσα σχετικά με τους λόγους που ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν ξεκίνησε από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ανέφερε ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών θα γίνει το φθινόπωρο, καθώς τώρα είναι όλοι μέσα στη μάχη και δε θέλουμε να δημιουργήσουμε εστίες σύγκρουσης στον χώρο της υγείας».
Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων πρόκειται να τεθεί και το θέμα κατάργησης του ορίου παριστάμενων ατόμων σε γάμους, όπως είχε δηλώσει χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.
Την ίδια ώρα προχωρούν με ταχείς ρυθμούς οι εμβολιασμοί στη χώρα. Εκτιμάται ότι μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν ξεπεράσει τα 5,6 εκατομμύρια και όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγεία Μάριος Θεμιστοκλέους μέχρι τότε το 35% του πληθυσμού θα έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση και περίπου 2 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ένα ποσοστό της τάξης του 20%.
Από την Παρασκευή θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, όλοι όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, που μέχρι τώρα μπορούσαν να κάνουν μόνο το εμβόλιο της Astra Zeneca, ενώ και οι ηλικίες 35 έως 39 ετών και 30 έως 34 ετών σταδιακά θα έχουν πρόσβαση μέχρι αρχές Ιουνίου.
Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ η πρόεδρος Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας Μίνα Γκάγκα σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών, υπογράμμισε πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και είναι φυσικό να υπάρχουν κάποιες παρενέργειες οι οποίες όμως όπως σημείωσε δεν είναι ελάχιστες και μπορούν να προβλεφθούν. Συμβούλευσε τους πολίτες, πριν από τον εμβολιασμό τους να μιλήσουν με τους γιατρούς τους ώστε να τους λύσουν όλες τις απορίες.
Εν τω μεταξύ, ενόχληση και απορίες προκάλεσε στα στελέχη της ΕΜΑΚ Πυροσβεστικής η απόφαση που καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των πυροσβεστών, ωστόσο επισημαίνουν ότι είναι υπέρ του εμβολιασμού.
Η ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος είναι η πρώτη υπηρεσία στο Δημόσιο στην οποία καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, απόφασή η οποια αποτελεί προάγγελο και για άλλες κατηγορίες δημόσιων λειτουργών.
ΠΗΓΗ: ertnews.gr