-3.1 C
Larissa
Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
Επικοινωνία: info@larissatoday.gr
spot_imgspot_img

Δύο δόσεις εμβολίου της Pfizer παρέχουν προστασία άνω του 95%, σύμφωνα με μελέτη στο Ισραήλ

Δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer / BioNTech έχουν αποδειχθεί περισσότερο από 95% αποτελεσματικές κατά της μόλυνσης, της νοσηλείας και του θανάτου από το Covid-19 στο Ισραήλ , τη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού της που εμβολιάστηκε στον κόσμο, σύμφωνα με έρευνα.

Μια δόση του εμβολίου ήταν μερικώς αποτελεσματική, προσφέροντας 58% προστασία έναντι λοίμωξης, 76% έναντι νοσηλείας και 77% έναντι θανάτου. Οι συγγραφείς της μελέτης παρατήρησης στο ιατρικό περιοδικό Lancet λένε ότι αυτό δείχνει τη σημασία της δεύτερης λήψης.

Η μελέτη τους καταδεικνύει τη δύναμη των εμβολίων στην προσπάθεια για τον τερματισμό του κορωνοϊού, λένε. «Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η υψηλή πρόσληψη εμβολίων μπορεί να σταματήσει ουσιαστικά την πανδημία και προσφέρει ελπίδα για τον τελικό έλεγχο της επιδημίας Sars-CoV-2 καθώς τα προγράμματα εμβολιασμού αυξάνονται στον υπόλοιπο κόσμο», έγραψαν.

Ο επικεφαλής συγγραφέας, Δρ Sharon Alroy-Preis, του υπουργείου Υγείας του Ισραήλ, δήλωσε: «Μέχρι αυτό το σημείο, καμία χώρα στον κόσμο δεν είχε περιγράψει τον αντίκτυπο της εθνικής εκστρατείας εμβολιασμού Covid-19 στη δημόσια υγεία. Αυτές οι γνώσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές, επειδή, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν, προσφέρουν πραγματική ελπίδα ότι ο εμβολιασμός Covid-19 θα μας επιτρέψει τελικά να ελέγξουμε την πανδημία ».

Ωστόσο, πολλές άλλες χώρες δεν θα μπορούν να μιμηθούν το Ισραήλ, λένε σχολιαστές στο περιοδικό.

Δυστυχώς, η γρήγορη κάλυψη σε επίπεδο πληθυσμού δεν μπορεί εύκολα να αναπαραχθεί σε πολλές άλλες χώρες. Η παγκόσμια χρήση του εμβολίου [Pfizer / BioNTech] περιορίζεται από ζητήματα εφοδιασμού, υψηλό κόστος και απαιτήσεις αποθήκευσης σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες », έγραψε ο καθηγητής Eyal Leshem του Ιατρικού Κέντρου Chaim Sheba στο Ισραήλ και ο καθηγητής Annelies Wilder-Smith του London School of Hygiene & Tropical Medicine, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη μελέτη.

Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει μόνο το εμβόλιο Pfizer / BioNTech, το οποίο η εταιρεία παρείχε προκειμένου τα δεδομένα από το πρόγραμμα εμβολιασμού να δημοσιευτούν, ώστε να αποδείξει την πραγματική του αποτελεσματικότητα.

Η χώρα είχε εθνικό lockdown από τις 27 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 7 Μαρτίου 2021 λόγω της μεγάλης αύξησης των λοιμώξεων, η οποία κορυφώθηκε τον Ιανουάριο. Έως τις 3 Απριλίου, το 72% των ενηλίκων άνω των 16 και το 90% των άνω των 65 ετών είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου. Όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κυρίαρχο στέλεχος του ιού ήταν η παραλλαγή «Kent», B117. Ορισμένες περιπτώσεις της παραλλαγής της Νότιας Αφρικής, B1351, βρέθηκαν αργότερα, αλλά πολύ λίγες για να ληφθούν υπόψη.


Μέχρι επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, το εμβόλιο έδινε στους ανθρώπους προστασία 95,3% έναντι λοίμωξης και 96,7% προστασία έναντι θανάτου. Η προστασία έναντι συμπτωματικής και ασυμπτωματικής λοίμωξης ήταν 97,0% και 91,5%, αντίστοιχα. Η προστασία έναντι της εισαγωγής στο νοσοκομείο ήταν συνολικά 97,2%. Μέχρι 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, η προστασία είχε αυξηθεί ελαφρώς περισσότερο.

Οι συγγραφείς, ορισμένοι από τους οποίους δήλωσαν μέτοχοι στην Pfizer, έγραψαν ότι «η εμπιστοσύνη στην προστασία έναντι του Covid-19 από μία δόση μπορεί να μην είναι συνετή». Το εμβόλιο αναπτύχθηκε για να χορηγηθεί σε δύο δόσεις και παρατηρήθηκαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων μετά τη δεύτερη δόση.

«Επιπλέον, λίγα είναι γνωστά για τη διάρκεια προστασίας μιας δόσης και πώς συγκρίνεται με τη διάρκεια μετά από δύο δόσεις. Είναι πιθανό μια δόση να παρέχει βραχύτερη διάρκεια προστασίας από δύο δόσεις, ιδιαίτερα σε ένα περιβάλλον όπου συνεχίζουν να εμφανίζονται νέες παραλλαγές Sars-CoV-2 », έγραψαν.

Σε ξεχωριστή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BMJ , ερευνητές από τη Δανία και τη Νορβηγία αποκάλυψαν τις έρευνές τους σχετικά με τους θρόμβους αίματος που έχουν συνδεθεί με το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca. Εξέτασαν 280.000 άτομα ηλικίας 18-65 ετών που έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου στις δύο χώρες τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Βρήκαν περισσότερους θρόμβους στις φλέβες από ό, τι θα περίμενε κανείς, αν και τα συμβάντα ήταν ακόμη σπάνια – 11 ανά 100.000 εμβολιασμούς. Υπήρχαν 2,5 θρόμβοι στις φλέβες του εγκεφάλου ανά 100.000 εμβολιασμούς.

Αντίστοιχα, ο καθηγητής Paul Hunter στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, δήλωσε ότι η μελέτη δεν άλλαξε τα συμπεράσματα των βρετανικών και ευρωπαϊκών ρυθμιστικών φαρμάκων, ότι τα οφέλη του εμβολίου Oxford / AstraZeneca υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων του για τις περισσότερες ηλικιακές ομάδες.

«Οι χώρες που καθυστέρησαν τα δικά τους προγράμματα εμβολιασμού , αρνούμενοι να χρησιμοποιήσουν τα διαθέσιμα εμβόλια Oxford / AstraZeneca πρέπει να γνωρίζουν ότι η απόφασή τους θα συνέβαλε στην αύξηση του αριθμού των θανάτων που μπορούν να αποφευχθούν από το Covid-19», γράφει.

ΠΗΓΗ: theguardian

Περισσότερα από την κατηγορία

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταίες Ειδήσεις