Οριστικοποιήθηκε για τις 9 Ιουλίου , ημέρα κατά την οποία θα λειτουργήσουν όλα τα ΓΕΛ (σ.σ. μια ημέρα νωρίτερα από πέρσι) από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως η ημερομηνία ανακοίνωσης των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Παιδείας.
Η υπουργός Παιδείας κατέληξε σ’ αυτή την ημερομηνία έχοντας τη διαβεβαίωση από τις αρμόδιες του υπουργείου Παιδείας ότι όλα θα είναι έτοιμα καθώς και η πλατφόρμα δήλωσης από τους υποψηφίους, κινητού τηλεφώνου, προκειμένου να λάβουν με sms τις βαθμολογίες.
Οσον αφορά τη διακύμανση των βάσεων δεν μπορεί να υπάρξει καμία εκτίμηση, εάν δεν έχουμε τον βασικό παράγοντα που είναι οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων ανά μάθημα.
Το έγγραφο του υπουργείου Παιδείας δίνει επίσης τις ακόλουθες οδηγίες προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και στα Λύκεια:
Οι Διευθυντές των Διευθύνσεων Δ.Ε. την Παρασκευή 9-7-2021 το πρωί, αμέσως μόλις παραλάβουν όλα τα σχετικά δέματα, παρακαλούνται να παραδώσουν στους Διευθυντές των Γενικών Λυκείων περιοχής ευθύνης τους τα δέματα που θα περιέχου
α. τα αποκόμματα των τετραδίων και
β. τις δύο εκτυπώσεις καταστάσεων.
Ο (Υπο)Διευθυντής κάθε ΓΕΛ μαζί με ένα μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων, αμέσως μετά την παραλαβή των δύο καταστάσεων και των αποκομμάτων, πρέπει να προβούν στον απαραίτητο έλεγχο μεταξύ των αναλυτικών ονομαστικών καταστάσεων και των αποκομμάτων. Στη συνέχεια οι (Υπο)Διευθυντές θα αναρτήσουν στις σχολικές μονάδες ΜΟΝΟ τις εκτυπωμένες καταστάσεις που περιλαμβάνουν ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ ΚΩΔΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ.
Η καινοτομία: Για πρώτη φορά φέτος οι υποψήφιοι θα πληροφορηθούν τις βαθμολογίες τους και στο κινητό τους με sms που θα τους στείλει η αρμόδια Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας , από το Μαρούσι.
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά τμήμα θα διαμορφωθεί και θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας μετά την έκδοση των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Πως θα λειτουργήσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Οι υποψήφιοι αφού πάρουν στα χέρια τους τον πίνακα με τα τμήματα του Επιστημονικού τους πεδίου, ο οποίος θα περιέχει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στο κάθε τμήμα θα πρέπει πρώτα να ελέγξουν σε ποια τμήματα “πιάνουν” την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής. Στα τμήματα που οι υποψήφιοι δεν πιάνουν την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν θα μπορούν να τα δηλώσουν.
Πως θα υπολογίσει το υπουργείο την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Το υπουργείο Παιδείας για να υπολογίσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής κατ αρχήν θα εκδώσει τον Γενικό Μέσο Όρο βαθμολογίας ανά Επιστημονικό Πεδίο, ο οποίος θα προκύψει από το σύνολο των βαθμολογικών επιδόσεων των υποψηφίων του κάθε πεδίου.
Το υπουργείο Παιδείας στη συνέχεια θα πολλαπλασιάσει τον Γενικό Μέσο Όρο του κάθε Επιστημονικού Πεδίου με τον Συντελεστή που όρισε το κάθε τμήμα προκειμένου να προκύψει η αντίστοιχη Ελάχιστη Βάση εισαγωγής.
“Κόφτης” υποψηφίων από τον Ιούνιο: Αποκλεισμό προτιμήσεων τμημάτων στο Μηχανογραφικό για τους υποψηφίους όσοι δεν πετυχαίνουν σε αυτά την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, προβλέπει απόφαση του υπουργείου Παιδείας.
Από την γενική υποβολή Μηχανογραφικού αποκλείονται επίσης οι υποψήφιοι που δεν “πιάνουν” την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε κανένα τμήμα.
Δήλωση τμημάτων: Οι υποψήφιοι αφού μελετήσουν καλά τον πίνακα με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και έχοντας παράλληλα υπολογίζει το σύνολο των μορίων που πέτυχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις και έχοντας κατασταλάξει σε ποιες Σχολές θέλουν να φοιτήσουν , δηλώνουν στο Μηχανογραφικό τα τμήματα προτίμησης.
Σημείωση: Ειδικά για φέτος οι υποψήφιοι θα μπορούν να δηλώσουν απεριόριστο αριθμό τμημάτων , ενώ από του στο πρώτο Μηχανογραφικό χρόνου θα υπάρξει περιορισμός δηλώσεων τμημάτων.
Πως θα υπολογίσετε τα συνολικά μόρια για την εισαγωγή στα ΑΕΙ
Με την επαναφορά των Συντελεστών Βαρύτητας από φέτος , αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των μορίων για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ.
Ειδικότερα:
Για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από φέτος και εφεξής, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής:
Το άθροισμα των γραπτών βαθμών στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται επί δύο (2).
Στη συνέχεια, στο γινόμενο αυτό προστίθενται τα γινόμενα των γραπτών βαθμών των δύο μαθημάτων με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, όπως ορίζονται παρακάτω. Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το εκατό (100).
Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις Σχολές, στα Τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις τμημάτων που είναι ενταγμένα σε κάθε ένα από τα Επιστημονικά Πεδία θα υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού που ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, ως ακολούθως:
A. Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών
1ο Επιστημονικό Πεδίο: ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες:
α) Αρχαία Ελληνικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)
β) Ιστορία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)
Β. Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας
2ο Επιστημονικό Πεδίο: θετικές και τεχνολογικές επιστήμες.
α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)
β) Φυσική Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)
3ο Επιστημονικό Πεδίο επιστήμες υγείας και ζωής:
α) Βιολογία Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)
β) Χημεία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)
Γ. Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
4ο Επιστημονικό Πεδίο: επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής:
α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)
β) Οικονομία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)
Πηγή: esos.gr