Συνεχίζεται επέλαση της παραλλαγής Όμικρον και οι επιστήμονες δεν αποκλείουν νέα ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, τουλάχιστον μέχρι να αποδώσουν τα περιοριστικά μέτρα. Η μεταδοτικότητα της μετάλλαξης είναι εντυπωσιακή. Πριν από τρεις εβδομάδες, στις 14 Δεκεμβρίου, ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 1%. Δηλαδή στα 100 test, rapid και PCR θετικό ήταν το ένα. Πριν από μια εβδομάδα, λιγότερο, στις 30 Δεκεμβρίου, ο δείκτης θετικότητας ήταν 8%. Δηλαδή θετικός σχεδόν ένας στους δέκα. Σήμερα, ο δείκτης θετικότητας αγγίζει το 25%, δηλαδή ένας στους τέσσερις από όσους υποβάλλονται σε έλεγχο διαγιγνώσκεται θετικός. Είναι αυτή η εξάπλωση που θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος υγείας. Και ο δείκτης θετικότητας αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες μέρες.
«Καλπάζει» η Όμικρον, με χιλιάδες νέες διαγνώσεις καθημερινά. Από δειγματοληπτικούς ελέγχους του ΕΟΔΥ σε 5 περιφερειακές ενότητες (Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, Θεσσαλία/ σε χάρτη ) προκύπτει ότι το 70% των κρουσμάτων οφείλονται πλέον στη νέα παραλλαγή. Όπως και το 70% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής.
Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι οι 2 δόσεις εμβολίου δεν είναι επαρκείς απέναντι στην παραλλαγή Όμικρον, ενώ η τρίτη δόση προσφέρει άμεση προστασία. Για πρώτη φορά πάντως οι επιστήμονες διεθνώς εκτιμούν ότι η παραλλαγή Όμικρον ίσως αποτελέσει τη διέξοδο από την οξεία φάση της πανδημίας.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου: «Το ενδεχόμενο αυτές οι λοιμώξεις με τον πολλαπλασιασμό του ιού, παρά τον εμβολιασμό, να συμβάλλουν στην ενίσχυση της άμυνας, αποτελεί μία ευοίωνη προοπτική».
«Θεωρούμε ότι η μετάλλαξη Όμικρον, με βάση αυτά που είδαμε στη Νότιο Αφρική, θα είναι σύντομη. Το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα δούμε την αποκλιμάκωση εντός του Ιανουαρίου» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.
διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο ertnews.gr