27.9 C
Larissa
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
Επικοινωνία: info@larissatoday.gr
spot_imgspot_img

SpaceX: Επιτυχής προσγείωση του SN15

Μια ιδιαίτερα σημαντική επιτυχία κατέγραψε στο ενεργητικό της η SpaceX, καθώς ο SN15 κατόρθωσε να προσγειωθεί άψογα λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

H ιδιωτική εταιρία την οποία ίδρυσε ο Elon Musk κατόρθωσε να ολοκληρώσει υποδειγματικά τη δοκιμαστική πτήση του SN15, στέλνοντας το πρωτότυπο πύραυλο σε ύψος δέκα χιλιομέτρων, από όπου λίγα λεπτά αργότερα επέστρεψε και προσγειώθηκε στη βάση του.

Η δοκιμαστική πτήση που πραγματοποιήθηκε στη Μπόκα Τσίκα του Τέξας, συνέπεσε με την 60η επέτειο από την πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή των Ηνωμένων Πολιτειών, τη σύντομη υποτροχιακή πτήση του Άλαν Σέπαρντ, αστροναύτη της NASA. Ο παραλληλισμός αυτός, παρότι συμπτωματικός (καθώς ο SN15 ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιήσει τη δοκιμαστική του πτήση μερικές ημέρες νωρίτερα, όμως δύο φορές η εκτόξευση αναβλήθηκε λόγω μη ευνοϊκών καιρικών συνθηκών) είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς η επιτυχής προσγείωση του SN15 σηματοδοτεί ένα μεγάλο βήμα στα σχέδια της SpaceX να επεκτείνει τα όρια της ανθρώπινης εξερεύνησης του διαστήματος και να οδηγήσει αστροναύτες στη Σελήνη και από εκεί στον Άρη.

Ο SN15, κατασκευασμένος από ανοξείδωτο χάλυβα, απογειώθηκε από τις εγκαταστάσεις της SpaceX κοντά στη Μπόκα Τσίκα, ένα χωριό στο νότιο Τέξας, στις 00:24 ώρα Ελλάδας. Το σκάφος, ωθούμενο από τρεις κινητήρες Raptor, έφτασε σε ύψος περίπου δέκα χιλιομέτρων, πραγματοποίησε μια σειρά ελιγμών και επέστρεψε στην αφετηρία του έξι λεπτά μετά την απογείωση.

H επιτυχής προσγείωση ήταν το στοιχείο εκείνο της δοκιμαστικής πτήσης που έγραψε ιστορία. Και οι τέσσερις πρόδρομοι του SN15 καταστράφηκαν, επιχειρώντας να επιστρέψουν στη βάση τους, στη διάρκεια των προηγουμένων πέντε μηνών, κατορθώνοντας να ολοκληρώσουν με επιτυχία όλα τα επιμέρους σκέλη εκτός από αυτό της ομαλής προσγείωσης.

Ένα από αυτά τα σκάφη, ο SN10, επέστρεψε στη βάση του στο τέλος της δοκιμαστικής πτήσης που πραγματοποίησε το Μάρτιο, όμως μια φωτιά που εκδηλώθηκε στη βάση του στο τελευταίο σκέλος της αποστολής οδήγησε στην ανατίναξη του πρωτοτύπου λίγα λεπτά μετά την προσγείωσή του. Φωτιά εκδηλώθηκε και στη βάση του SN15 λίγο μετά την προσγείωσή του, όμως αυτή τη φορά κατασβέστηκε με επιτυχία λίγο μετά, ενώ και το σκάφος είχε προσγειωθεί πολύ ομαλότερα, καθώς οι κινητήρες του λειτούργησαν άψογα.

Η SpaceX άντλησε σημαντικά μαθήματα από τις προηγούμενες δοκιμαστικές πτήσεις. Τα μαθήματα αυτά, σε συνδυασμό με το βελτιωμένο σχεδιασμό του SN15, οδήγησαν στην επιτυχή ολοκλήρωση της δοκιμαστικής πτήσης.

Ο SN15 είναι ο πρώτος πύραυλος της δεύτερης γενιάς πρωτοτύπων της SpaceX, με βελτιωμένα συστήματα ελέγχου, λογισμικό και αναβαθμισμένους κινητήρες, ικανούς να αποδίδουν μεγαλύτερη ταχύτητα κατά αποδοτικότερο τρόπο, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξαν τόσο οι τροποποιήσεις στο σχεδιασμό των Raptor όσο και η διάρθρωσή τους.

Η SpaceX αναπτύσσει το Starship, όπως θα ονομάζεται η ολοκληρωμένη μορφή του διαστημικού αυτού σκάφους, προκειμένου να μεταφέρει ανθρώπους και φορτία στη Σελήνη, τον Άρη και άλλους μακρινούς προορισμούς. Το σύστημα αποτελείται από δύο στοιχεία, σχεδιασμένα ώστε να είναι αμφότερα πλήρως και ταχέως επαναχρησιμοποιούμενα: το διαστημικό σκάφος, με την ονομασία Starship, και έναν κολοσσιαίο πύραυλο, με την ονομασία Super Heavy, ο οποίος θα οδηγεί στο σκάφος στο διάστημα.

Και τα δύο αυτά στοιχεία αντλούν ισχύ από τη νέα γενιά Raptor, των κινητήρων που έχει σχεδιάσει η SpaceX. Το Starship θα είναι εφοδιασμένο με συνολικά έξι τέτοιους κινητήρες, ενώ ο Super Heavy θα διαθέτει περίπου 30, όπως έχει δηλώσει ο Ίλον Μασκ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SpaceX.

Παρότι ο SN15 είναι πλήρους κλίμακας πρωτότυπο του Starship, ως προς το ύψος και το βάρος του, διαθέτει μόλις τρεις Raptor. Οι επόμενες δοκιμαστικές εκδοχές θα είναι ισχυρότερες και εφόσον όλα εξελιχτούν ομαλά θα δούμε τα σκάφη αυτά να εκτοξεύονται σχετικά σύντομα: ο Μασκ δήλωσε πως η SpaceX στόχο έχει να θέσει ένα Starship σε τροχιά γύρω από τη Γη μέσα στο 2021.

Εφόσον το δοκιμαστικό πρόγραμμα εξελιχτεί καλά, το Starship θα μπορούσε να ενταχτεί στο στόλο της SpaceX στο αμέσως προσεχές μέλλον. Πρόσφατα, ο Μασκ δήλωσε πως εκτιμά ότι το σύστημα θα είναι πλήρως έτοιμο κάποια στιγμή μέσα στο 2023, αν και παραδέχτηκε πως οι προβλέψεις του ως προς το χρόνο που απαιτείται για την επίτευξη κάποιων στόχων έχουν την τάση να είναι φιλόδοξες.

Η SpaceX σχεδιάζει ήδη μια αποστολή του Starship, στοχεύοντας σε εκτόξευση κάποια στιγμή μέσα στο 2023. Η αποστολή, με την ονομασία “dearMoon” θα στείλει τον Ιάπωνα δισεκατομμυριούχο Γιουζάκου Μαεζάουα, μαζί με μερικούς ακόμη επιβάτες, σε μια πτήση διάρκειας μίας εβδομάδας, γύρω από τον πλησιέστερο γείτονα της Γης.

Το Starship, όμως, πρόκειται να στείλει και αστροναύτες της NASA στη Σελήνη, εφόσον όλα εξελιχτούν σύμφωνα με το πρόγραμμα.  Πρόσφατα, στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis, με στόχο τη συνέχιση της εξερεύνησης της Σελήνης, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία επέλεξε το Starship προκειμένου να οδηγήσει τους ανθρώπους και πάλι στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου. 

Το πρόγραμμα Artemis έχει ως απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός πλαισίου που θα επιτρέψει τη βιώσιμη, μακροπρόθεσμη παρουσία ανθρώπων πάνω και γύρω από τη Σελήνη, μέσα στην τρέχουσα δεκαετία. Οι γνώσεις και οι δεξιότητες που θα αποκτηθούν στη διάρκεια αυτής της προσπάθειας θα βοηθήσουν την ανθρωπότητα να φτάσει στον Άρη μέσα στη δεκαετία του 2030, όπως έχουν δηλώσει υψηλόβαθμα στελέχη της NASA.

ΠΗΓΗ: insomnia.gr

Περισσότερα από την κατηγορία

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταίες Ειδήσεις