27.9 C
Larissa
Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2024
Επικοινωνία: info@larissatoday.gr
spot_imgspot_img

Κατάργηση απαγόρευσης κυκλοφορίας και τέλος τα self test για εμβολιασμένους από σήμερα

Από τη “μουδιασμένη” 24η Μαρτίου 2020, την πρώτη μέρα εφαρμογής της απαγόρευσης κυκλοφορίας ως μέτρο θωράκισης ενάντια στον άγνωστο, αόρατο εχθρό που μάθαμε να αποκαλούμε “νέο κορωνοϊό”, και τα πρώτα ένα εκατομμύριο μηνύματα στο 13033, σήμερα, μετά από 15 μήνες και πάνω από 8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, ήρθε η στιγμή για την πλήρη κατάργησή της. Από σήμερα 28 Ιουνίου παύει να ισχύει η απαγόρευση και της νυχτερινής κυκλοφορίας ως ένα βήμα ελευθερίας, μετά από μια μακρά δύσκολη περίοδο περιορισμών, επακόλουθο της βελτιούμενης επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα.

Η μάσκα έχει ήδη “πέσει” στους εξωτερικούς χώρους, με την εξαίρεση των περιπτώσεων όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Ποιες αλλαγές έρχονται στη ζωή μας από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου

  • Καταργείται η απαγόρευση κυκλοφορίας.
  • Καταργούνται τα υποχρεωτικά self tests για εργαζόμενους και αθλούμενους σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).
  • Αυξάνεται στην εστίαση ο αριθμός ανά τραπέζι σε 10 άτομα από 6
  • Στις δεξιώσεις το ανώτερο όριο ορίζεται στα 300 άτομα για τους εξωτερικούς χώρους
  • Στις οργανωμένες παραλίες ανά 1000 τμ μπορούν να βρίσκονται έως 120 άτομα

Προς ανακοινώσεις για τους εμβολιασμένους

Από σήμερα ξεκινά να ξεκαθαρίζει και το τοπίο σε σχέση τις “διευκολύνσεις” που μπορούν να παρασχεθούν στους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί οπότε δεν διατρέχουν κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από τον κορωνοϊό. Η κεντρική ιδέα του σχεδίου είναι η μεγαλύτερη ελευθερία στην πρόσβαση τους σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

“Αν είναι κάποιος πολύ προστατευμένος λόγω εμβολίου μπορεί να έχει περισσότερους βαθμούς ελευθερίας. Θα υπάρξει μία πρώτη δέσμη μέτρων σε κλειστούς χώρους.” προανήγγειλε μέσω της ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης. Αδ. Γεωργιάδης.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να αφορούν την πρόσβαση στην εστίαση και θα κριθεί αν θα υπάρξουν covid free εστιατόρια, καθώς θα δίνεται στους επιχειρηματίες η δυνατότητα να δέχονται στα καταστήματα τους αποκλειστικά εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει με έλεγχο της σχετικής πιστοποίησης μέσω ειδικής εφαρμογής. Σε αυτήν την περίπτωση η λειτουργία θα γίνεται με αυξημένη πληρότητα.

Στα καταστήματα που θα είναι ανοιχτά και για μη εμβολιασμένους θα παραμείνουν σε ισχύ υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον αριθμό των πελατών και τη χρήση μάσκας.

Σε αναμονή των ανακοινώσεων της κυβέρνησης είναι και ο χώρος του ποδοσφαίρου με τις πληροφορίες να λένε για γήπεδα που θα ανοίξουν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% μόνο για εμβολιασμένους φιλάθλους.

Τέλος υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουλίου ενεργοποιείται και η ελεύθερη διακίνηση σε χώρες της ΕΕ με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού.

Ανησυχία για το “καλοκαίρι της μετάλλαξης Δέλτα”

Οι επιστήμονες από την πλευρά τους ναι μεν αναγνωρίζουν την ανάγκη για περισσότερη ελευθερία ωστόσο προτρέπουν να μην βιαζόμαστε να ξεχάσουμε τα μέτρα προστασίας. Αρκετοί αρθρώνουν καθαρά την ανησυχία τους ότι είναι νωρίς να εγκαταλείψουμε τις μάσκες υπενθυμίζοντας ότι είμαστε πολύ μακριά από το τέλος της πανδημίας: ο ιός παραμένει ανάμεσά μας και δη στην εκδοχή του στελέχους Δέλτα, που είναι κατά 60% μεταδοτικός.

Ο ΠΟΥ στις πρόσφατες ανακοινώσεις του τονίζει ότι πρέπει να τηρούνται όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας, όπως η χρήση μάσκας, ακόμα κι αν έχει γίνει εμβολιασμός.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) εκτίμησε ότι ως τις αρχές Αυγούστου το 70% των νέων μολύνσεων στην ΕΕ θα οφείλονται στο στέλεχος Δέλτα, ενώ ως τα τέλη Αυγούστου το ποσοστό θα φτάσει το 90%. Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να συμβεί και στην Ελλάδα εκτίμησε ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Γ. Τούντας.

«Πιθανόν να δούμε τοπικές αναφλέξεις της επιδημίας μέσα στο καλοκαίρι, ίσως χρειαστεί ένα κάνουμε ένα βήμα πίσω από τα βήματα που κάνουμε διότι λόγω του τουρισμού έχουμε πιεστεί σε γρήγορες κινήσεις σε σχέση με άλλες χώρες», είπε.

Ο Π. Παναγιωτόπουλος καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της επιτροπής των ειδικών έκανε λόγο για αλλαγή των ισορροπιών με την εμφάνιση του στελέχους Δέλτα, ενώ χαρακτήρισε πρόωρη την όποια γνωμοδότηση σε σχέση με την κυκλοφορία των πλήρως εμβολιασμένων χωρίς μάσκες στους εσωτερικούς χώρους.

Το στέλεχος Δέλτα ενέχει και μεγαλύτερο κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με το στέλεχος Αλφα. Oι ειδικοί επισημαίνουν ότι μία δόση εμβολίου δεν μπορεί να προσφέρει αποτελεσματική προστασία. Μάλιστα τις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει η συζήτηση για ενίσχυση του μονοδοσικού Johnson με δόση εμβολίου mRna

“Η λέξη  εμβολιαστείτε είναι η πρώτη λέξη που πρέπει να χρησιμοποιούν όλοι. Αυτή την στιγμή ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε τα κακά νέα του Σεπτέμβρη, του φθινοπώρου,  είναι να ξεπεράσουμε μια εμβολιαστική κάλυψη 60 – 70% σε πρώτη φάση” τόνισε.

Πηγή: ertnews.gr

Περισσότερα από την κατηγορία

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταίες Ειδήσεις