35.7 C
Larissa
Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024
Επικοινωνία: info@larissatoday.gr
spot_imgspot_img

Σε δοκιμαστική λειτουργία το σύστημα ελέγχου και πρόσβασης οχημάτων στους πεζόδρομους της Λάρισας

Σε δοκιμαστική λειτουργία τίθεται από την Κυριακή 25 Ιουλίου το ηλεκτρονικό σύστημα έξυπνης διαχείρισης και ελέγχου πρόσβασης οχημάτων στους πεζοδρόμους στον κεντρικό τομέα της πόλης. Σε πρώτη φάση, η δοκιμαστική λειτουργία θα αφορά την βόρεια ζώνη του πεζοδρομημένου κέντρου και ειδικότερα την ευρύτερη περιοχή του Φρουρίου, που περικλείεται από τις οδούς Μανωλάκη, Γεωργιάδου, Δήμητρας, Βύρωνος, Ολύμπου και Κύπρου, με το  ωράριο λειτουργίας του συστήματος να διαμορφώνεται από τις 10 το πρωί, μέχρι τις 2 μετά τα μεσάνυχτα, για επτά ημέρες την εβδομάδα.

Η λειτουργία του συστήματος στην νότια ζώνη (η περιοχή που περικλείεται από τις οδούς  Παπαναστασίου, Κύπρου, Παναγούλη και Μανδηλαρά) θα ακολουθήσει σε μεταγενέστερο χρόνο.

Πρόκειται για την λειτουργία ενός μεγάλου, σύνθετου και μοναδικού για την Ελλάδα συστήματος «έξυπνης πόλης» το οποίο:

 • Απαγορεύει τη γενική και ανεξέλεγκτη κυκλοφορία
 • Δίνει δικαίωμα ελεγχόμενης πρόσβασης σε οχήματα πολιτών που είναι άμεσα εμπλεκόμενοι ως χρήστες στην περιοχή αυτή
 • Επιτρέπει την άμεση και κυρίως, απρόσκοπτη πρόσβαση των οχημάτων Κοινής Ωφέλειας και των μέσων μαζικής μεταφοράς
 • Επιτρέπει την ελεγχόμενη και με ωράριο τροφοδοσία των καταστημάτων
 • Αλλάζει τη νοοτροπία σε προβληματικές καταστάσεις λειτουργιών στην πεζοδρομημένη περιοχή του κέντρου της πόλης
 • Αποδίδει το δημόσιο ελεύθερο χώρο στους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης με ασφάλεια και ποιότητα.

Για την λειτουργία του έργου έχουν τοποθετηθεί σε 43 σημεία πρόσβασης στις εισόδους των πεζοδρόμων βυθιζόμενες και σταθερές  μπάρες που επιτρέπουν ή αποτρέπουν την πρόσβαση, ενώ για την σύνταξη του νέου Κανονισμού Λειτουργίας Κοινόχρηστων χώρων Δήμου Λαρισαίων, στον οποίο εντάχθηκε και λειτουργία του εν λόγω συστήματος, προηγήθηκε ευρύτατη και διαρκή διαβούλευση με κάθε πρόσφορο τρόπο,  δεδομένων και των ειδικών συνθηκών,  με φορείς και πολίτες από το Νοέμβριο του 2020 όταν και δημόσια ανακοινώθηκε.

Πως δουλεύει το σύστημα

 • Στους πεζοδρόμους έχουν δημιουργηθεί σημεία πρόσβασης. Πρόκειται για τα σεσημασμένα σημεία εισόδου/εξόδου στη Ζώνη Ελέγχου Πεζοδρόμων. Περιλαμβάνει Κάμερες Αναγνώρισης ΜΟΝΟ των Πινακίδων του οχήματος εισόδου και εξόδου, τις  Βυθιζόμενες και σταθερές Μπάρες και ηλεκτρονικό πίνακα αυτοματισμού με την απαιτούμενη σήμανση – διαγράμμιση.
 • Ο έλεγχος για είσοδο και έξοδο γίνεται τοπικά από την Κάμερα Αναγνώρισης Πινακίδων και κεντρικά από το Κέντρο Ελέγχου (ΚΕΛ). 
 • Η Κάμερα Αναγνώρισης Πινακίδων που είναι τοποθετημένη σε κάθε Σημείο Πρόσβασης :

α) αναγνωρίζει την πινακίδα οχήματος που επιχειρεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τη Ζώνη Ελέγχου Πεζοδρόμων

β) συγκρίνει την πινακίδα με βάση δεδομένων έγκυρων πινακίδων και

γ) επιτρέπει ή αποτρέπει την πρόσβαση.

Το Κέντρο Ελέγχου (ΚΕΛ) είναι μία Αίθουσα υπολογιστών στο Δημαρχείο που λειτουργεί και με την παρουσία προσωπικού αδιαλείπτως κατά το ωράριο λειτουργίας του συστήματος. Διαχειρίζεται τις Κάμερες Αναγνώρισης Πινακίδων, τις Βυθιζόμενες Μπάρες και τη Διαδικτυακή Εφαρμογή Αιτήσεων Πρόσβασης.

Μέσω ψηφιακής πλατφόρμας αιτήσεις και όλες οι πληροφορίες

Η διαδικασία της εγγραφής των ενδιαφερόμενων στο σύστημα καθώς και όλες οι  σχετικές πληροφορίες για την λειτουργία του βρίσκονται συγκεντρωμένες στην ειδική πλατφόρμα https://platform.cityzenapp.gr/cityzen/larisa.

Από τη Δευτέρα 12/0702021 οι πολίτες θα μπορούν να μπουν στο Portal να ενημερωθούν αλλά και να υποβάλλουν την αίτησή τους για άδεια ετήσιας διάρκειας εισόδου – εξόδου.

Μέσω της πλατφόρμας (portal)

 • Γίνεται η εγγραφή στη “Μόνιμη Λίστα” (ΜΛ) όσων κατηγοριών προβλέπονται θα γίνεται με αίτηση και συνημμένα όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά διαφορετικά δεν θα εγκρίνεται.
 • Θα ικανοποιούνται Έκτακτες ανάγκες με αίτηση (με τα απαιτούμενα στοιχεία) προς το «Κέντρο Ελέγχου» (ΚΕΛ) μέσω της Διαδικτυακής Εφαρμογής Αιτήσεων Πρόσβασης (για smart phone, tablet, Η/Υ).
 • Αποκλειστικά για επείγουσα ανάγκη υγείας μπορεί εναλλακτικά να χρησιμοποιηθεί η τηλεφωνική επικοινωνία με το «Κέντρο Ελέγχου» (ΚΕΛ) μέσω ειδικού τηλεφωνικού αριθμού δίνοντας : αριθμό κυκλοφορίας και τον τύπο του οχήματος, το σημείο εισόδου του, τον σκοπό εισόδου και τον απαιτούμενο χρόνο παραμονής του εντός της περιοχής.

Η τροφοδοσία των καταστημάτων τα οποία έχουν αποκλειστική πρόσβαση από πεζόδρομο γίνεται εντός του καθορισμένου ωραρίου (χωρίς να καταργείται η νομοθεσία που ισχύει για το ωράριο κοινής ησυχίας, καθώς και το ωράριο εργασίας και δεν καταργεί κάθε επιπλέον αδειοδότηση που χορηγεί άλλη αρχή) :

            Δευτέρα – Κυριακή από τις 06:00 έως τις 10:00

            Δευτέρα – Παρασκευή από τις 14:30 έως τις 16:30 κατά το χειμερινό ωράριο της τοπικής αγοράς & από τις 14:30 έως τις 17:00 κατά το θερινό ωράριο της τοπικής αγοράς.

            Τα οχήματα που επιτρέπεται να εκτελούν την τροφοδοσία των καταστημάτων εισερχόμενα στην ελεγχόμενη περιοχή πρέπει να έχουν μικτό βάρος έως τέσσερις (4) τόνους. Η τροφοδοσία εκτός ωραρίου γίνεται αποκλειστικά στις καθορισμένες θέσεις φορτοεκφόρτωσης περιμετρικά της Ζώνης Ελέγχου Πεζοδρόμων.

Eίναι αυτονόητο ότι εξαιρούνται των όρων και περιορισμών ωραρίου τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ.

Ειδικά για την βόρεια περιοχή σημειώνεται πως με το νέο Κανονισμό

και τη λειτουργία του νέου συστήματος δεν θα ισχύει ως χώρος στάθμευσης (είτε για μόνιμους κατοίκους είτε για επισκέπτες) που λειτουργούσε “κατά παρέκκλιση” στο χώρο της πλατείας Λαμπρούλη.

Σημειώνεται ότι το έργο συνολικά κόστισε 1,1 εκατ. ευρώ περίπου και χρηματοδοτήθηκε από ιδίους πόρους του Δήμου με 680.000 ευρώ και από το ΕΣΠΑ – ΠΕΠ Θεσσαλίας με το ποσό των 450.000 ευρω

Απ. Καλογιάννης: Ένα σημαντικό βήμα για μια “έξυπνη πόλη

Σε δήλωσή του για την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του συστήματος ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης σημειώνει τα εξής:

Ξεκινάει τις επόμενες ημέρες η πιλοτική λειτουργία του του ηλεκτρονικού συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης στο πεζοδρομημένο κέντρο της πόλης. Η αρχή θα γίνει από το βόρειο τμήμα, στην περιοχή του Φρουρίου.

Πρόκειται για μια μεγάλη πρόκληση για το Δήμο και τους πολίτες. Τους μόνιμους κατοίκους, τους επαγγελματίες κ.α.

Η λειτουργία του συστήματος είναι και το πρώτο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό βήμα της Λάρισας στην κατεύθυνση της «έξυπνης πόλης». Είναι πρωτοποριακό για την χώρα,  κυρίως σε ό,τι αφορά στην έκταση εφαρμογής του. Θεωρήθηκε επιβεβλημένη η εγκατάστασή του, αφού ήταν δεδομένη η επι σειρά ετών παραβίαση λειτουργίας των πεζοδρόμων. Ζητάμε την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία όλων για να διαπιστώσουμε στην πράξη τα οφέλη αλλά πιθανές αδυναμίες και παραλείψεις, ενώ είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος δοκιμαστικής λειτουργίας.

Ο Αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και Ψηφιακών Πολιτικών- “έξυπνης πόλης” ΚωνσταΝτίνος Διαμάντος είναι επιφορτισμένος μαζί με τα υπηρεσιακά στελέχη να είναι σε διαρκή επαφή με τους ενδιαφερόμενους και όσους επηρεάζει η λειτουργία του συστήματος»

Περισσότερα από την κατηγορία

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταίες Ειδήσεις