Η θεία Λεμονιά (αδελφή του πατέρα μου) βρέθηκε νύφη το 1959 από την Αρχαία Ολυμπία, στην Αθήνα. Ο άντρας της, ο θείος Λάμπης, ένας πολύ γλυκός άνθρωπος, Σμυρνιός και μαθημένος στο καλό φαγητό.
Ευτυχώς για τη θεία Λεμονιά, ζούσε η πεθερά της η κ. Μελπομένη , μια πολύ άξια και καλή μαγείρισσα, που έμαθε στη θεία μου όλα τα μυστικά της Πολίτικης Κουζίνας.
Έτσι κάθε φορά που βρισκόμασταν στην Αθήνα, τρελαινόμασταν με τα φαγητά της θείας, καθώς όλα αυτά τα πικάντικα και μοσχομυριστά, ήταν κάτι το διαφορετικό για τους θεσσαλικούς μας ουρανίσκους.
Άργησα να μαζέψω τις συνταγές της θείας, ό,τι κατάφερα να κρατήσω ήταν ό,τι μου άρεσε, και έτσι αδίκησα πολλές από τις λιχουδιές της. Όμως, όσα τελικά κράτησα θα τα μοιραστώ σιγά σιγά μαζί σας.
Και ξεκινάμε με τα περίφημα «σμυρνέικα σουτζουκάκια» και την αυθεντική συνταγή.
Θα χρειαστούμε λοιπόν:
- ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
- 150 γραμμάρια ψωμί μπαγιάτικο (μόνο την ψίχα)
- 1κ.γλυκού κύμινο
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 1κ.γλυκού αλάτι
- 1κ.γλυκού πιπέρι
- 2 κ. σούπας ελαιόλαδο
- ¼ της κούπας κρασί κόκκινο
- Αλεύρι για το τύλιγμα και λάδι για το τηγάνισμα
Για την σάλτσα θα χρειαστoύμε:
- Περίπου 750-800 γραμμάρια φρέσκια τριμμένη στον τρίφτη ντομάτα η περίπου 500-600 γραμμάρια ντοματάκι τριμμένο κονσέρβα
- Λίγο πελτέ διαλυμένο σε περίπου 1 κοφτή κουταλιά σούπας νερό
- 3-4 κ.σούπας ελαιόλαδο
- Λίγο αλάτι
Πάμε τώρα να φτιάξουμε την συνταγή μας.
Σε ένα μπώλ, βάζουμε τον κιμά, το ψωμί που έχουμε μουλιάσει και στραγγίσει πολύ καλά, το σκόρδο λιωμένο, το κύμινο , το αλάτι, το πιπέρι, το λάδι και το κρασί (αφήνουμε λίγο στην άκρη, για να βουτάμε τα χέρια μας στο πλάσιμο)
Αφήνουμε το μίγμα ½ ώρα σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο.
Στη συνέχεια πλάθουμε τα σουτζουκάκια μακρόστενα παίρνοντας κάθε φορά μια μικρή ποσότητα αφού βρέξουμε τα δάκτυλά μας στο κρασί και αλευρώνουμε.
Ρίχνουμε το λάδι στο τηγάνι και μόλις κάψει βάζουμε τα σουτζουκάκια και τα τηγανίζουμε ελαφρά, γυρνώντας τα με μια τσιμπίδα.
Τα αποσύρουμε από την φωτιά και ξεκινάμε να κάνουμε τη σάλτσα.
Τοποθετούμε στη φωτιά ένα βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε το λάδι και τη ντομάτα να πάρει μια βράση, συνεχίζουμε ρίχνοντας τον πελτέ διαλυμένο και το αλάτι. Τα αφήνουμε να βράσουν περίπου 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Στην συνέχεια βάζουμε στην σάλτσα ένα ένα τα σουτζουκάκια, χαμηλώνουμε και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν γύρω στα 20-25 λεπτά. Κατά διαστήματα τα γυρίζουμε , ώστε να ποτίσει η σάλτσα παντού.
Σερβίρονται με σπυρωτό ρυζάκι και φρεσκοτριμμένη ξηρή μυζήθρα.
Ένα ντόπιο ροζέ η κόκκινο κρασάκι είναι ό,τι πρέπει!!
Καλή όρεξη!
Λ.Λ.