Ήρθε ο Λάζαρος, ήρθαν τα Βάγια…
Το Σάββατο του Λαζάρου γιορτάζεται οκτώ μέρες πριν το Άγιο Πάσχα και μαζί με την Κυριακή των Βαϊων θεωρούνται ως μέρες χαράς μέσα στην Μεγάλη Σαρακοστή.
Ένα διαδεδομένο γαστρονομικό έθιμο του Σαββάτου είναι τα περίφημα Λαζαράκια, που οι νοικοκυρές κερνούσαν στα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα.
Τα Λαζαράκια λοιπόν είναι ένα δημιούργημα από αλεύρι, ζάχαρη, λάδι και μυρωδικά και θυμίζουν τον «κοιμώμενο Λάζαρο».
Είναι εύκολο, όμορφο, χορταστικό και το φτιάχνουμε σαν παιχνίδι με τα παιδιά.
Πάμε λοιπόν να φτιάξουμε Λαζαράκια.
Θα χρειαστούμε
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρέκια
- ½ φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- ½ φλυτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο (μπορούμε να βάλουμε και αραβοσιτέλαιο)
- 2 φλυτζάνια σταφίδες
- 1 φλυτζάνι καρύδι α ψιλοκομμένα
- 2 φακελλάκια ξηρή μαγιά
- Χλιαρό νερό
- 3 κουταλάκια του γλυκού κοφτά κανέλα
- Μερικά γαρύφαλλα καρφάκια
Εκτέλεση
- Διαλύουμε πρώτα τη μαγιά σε 1 ποτήρι χλιαρό νερό και αφήνουμε για λίγο σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
- Σε ένα μπώλ ρίχνουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα όπου ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι και την μαγιά που έχει φουσκώσει.
- Ξεκινάμε το ζύμωμα ρίχνοντας σιγά σιγά όσο χλιαρό νερό χρειαστεί ώστε να γίνει μια ζύμη σχετικά σφιχτή που να μη κολλάει στα χέρια.
- Τέλος προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, σταφίδες, καρύδια και κανέλα και συνεχίζουμε το ζύμωμα (tip:Αν η ζύμη μας κολλάει ρίχνουμε λίγο αλεύρι ακόμα)
- Πλάθουμε μικρά ανθρωπάκια, κάνουμε μια μπαλίτσα για κεφάλι και 2 λωρίδες για χέρια σταυρωμένα. Βάζουμε τέλος 2 γαρύφαλλα για μάτια.
- Τα απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε να φουσκώσουν, σκεπασμένα.
- Σε προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε στου 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Καλή διασκέδαση και καλή επιτυχία!
Λ.Λ