Το γλυκό Κοπεγχάγη, ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του βασιλιά Γεωργίου Α, που είχε καταγωγή από την Δανία.
Του Αγίου Κωνσταντίνου που γιορτάζαμε τρεις στην οικογένεια (ο αδελφός μου ο Κώστας, ο ξαδελφός μου ο Τάκης, για να μη τους μπερδεύουμε, κι εγώ), η μητέρα μου, έφτιαχνε γλυκό για κέρασμα την περίφημη Κοπεγχάγη της.
Συνήθως ήταν υπήρχαν δύο ταψιά, ένα για τους επισκέπτες ( οι άνθρωποι παλιά αντάλλασαν επισκέψεις στις γιορτές) και ένα για μας, κομμένο σε χορταστικά κομμάτια, που τα λατρεύαμε!
Φέτος λοιπόν στην γιορτή μου, θυμήθηκα το γευστικό έθιμο του σπιτιού μας και είπα να φτιάξω αυτό το γλυκό.Βασικός σύμβουλος της μητέρας μου, στην κουζίνα της, ήταν ο οδηγός μαγειρικής της Χρύσας Παραδείση, μια έκδοση του 1960.Από αυτό τον οδηγό, είναι η συνταγή που θα σας περιγράψω.
Θα χρειαστούμε:
- 5 αυγά
- 1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού αλεύρι,
- 2 κγ κοφτά μπέικιν πάουντερ
- ½ κ, γλυκού κανέλλα
- 300 γραμμάρια αμυγδαλόψυχα χοντροκομμένη
- ¾ φλυτζ. βούτυρο αγελάδος
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας περίπου 300 γραμμάρια
Για το σιρόπι
- 3 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη
- 1 ½ ποτήρια νερό
- ½ λεμόνι (τον χυμό του)
Εκτέλεση
Χτυπάμε πολύ καλά τα αυγά και ρίχνουμε σιγά σιγά την ζάχαρη, ενώ συνεχίζουμε το χτύπημα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν και την κανέλλα και τα ρίχνουμε στο μίγμα των αυγών.Τέλος προσθέτουμε την αμυγδαλόψυχα και ανακατεύουμε ελαφρά να πάει παντού στο μίγμα.
Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη. Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και στρώνουμε τα μισά φύλλα, ενώ αλείφουμε το καθένα με το λιωμένο βούτυρο.
Απλώνουμε από πάνω το μίγμα των αμυγδάλων και το σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρωμένα με την ίδια διαδικασία.
Χαράζουμε την σε μακρόστενες λωρίδες. Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για 35 με 40 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο) μέχρι να ροδίσει.
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει τελείως.
Για το σιρόπι, βράζουμε μαζί για 5 λεπτά τη ζάχαρη, το νερό και τον χυμό του λεμονιού.
Περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι το κρύο γλυκό.Αποτελειώνουμε το χάραγμα σε τετράγωνα ή ορθογώνια κομμάτια και την σερβίρουμε μόλις κρυώσει.
Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες!
Λ.Λ.