Την Μοναχή Προδρομία την γνώρισα πριν σχεδόν δέκα χρόνια σε μια αίθουσα αναμονής και σχεδόν αμέσως δημιουργήσαμε μια πολύ όμορφη φιλία. Βασικός και συνδετικός μας κρίκος από την αρχή ήταν η γαστρονομία και η απέραντη περιέργειά μου για την μοναστηριακή κουζίνα.
Ετσι κατάφερα να συγκεντρώσω αλλά και να γευτώ εξαιρετικές και πρωτότυπες γεύσεις από τις δικές της Μακεδονικές μνήμες αλλά και από τις μαγειρικές συνήθειες του μοναστηριού που διακονούσε, στο Πήλιο.
Σήμερα λοιπόν καθώς το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά θα μαζέψουμε τις μυρωδιές και τα καλούδια του Πηλίου και θα φτιάξουμε ριγανοκεφτέδες.
Θα χρειαστούμε για την συνταγή αυτή
- Ένα ματσάκι φρέσκια ρίγανη
- ½ κ. γλυκ. μπέικιν πάουντερ
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
- 5 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 5 πρασουλίτες (αυτοφυές άγριο πράσο που βρίσκεται σε όλο το Πήλιο) εναλλακτικά ένα πράσο (το άσπρο μέρος)
- Χυμό ενός λεμονιού (για να βουτάμε τα δάκτυλα και να πλάθουμε)
- Μπαγιάτικο ψωμί , χωρίς την κόρα (να μουσκέψει σε νερό καλά) στραγγισμένο πολύ καλά
- 1 κ. σούπας λάδι (μέσα στη ζύμη)
- ΄Ανηθο, μάραθο, αλάτι, πιπέρι
Αν δεν τους θέλουμε νηστίσιμους προσθέτουμε κι ένα αυγό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε βραστό νερό ξεθερμίζουμε τη ρίγανη ( τα τρυφερά μέρη) αφού πρώτα την πλύνουμε καλά και την ψιλοκόψουμε.
Αφού την ζεματίσουμε για 3 λεπτά περίπου, την στραγγίζουμε καλά και την αφήνουμε στην άκρη. Φυτά ρίγανης εκτός από την ύπαιθρο βρίσκουμε σε όλα τα καταστήματα που πωλούν άνθη.
Παίρνουμε το στραγγισμένο ψωμί και το τρίβουμε μέσα στα χέρια μας σε ένα μπώλ.
Προσθέτουμε ψιλοκομμένα κρεμμύδια, πράσο, άνηθο, μάραθο, αλάτι, πιπέρι, λάδι και το μπέικιν.
Αν η ζύμη μας είναι νερουλή προσθέτουμε λίγο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
Πλάθουμε τους κεφτέδες σε σχήμα μικρό και λίγο πλατύ βουτώντας τα δάκτυλά μας κάθε τόσο στο χυμό λεμονιού και αλευρώνουμε (με σκληρό αλεύρι γίνονται πιο τραγανοί).
Σε ένα τηγάνι με λάδι και όχι πολύ δυνατή φωτιά ψήνουμε τους κεφτέδες πατώντας κάθε τόσο με το πιρούνι ,ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα.
Τους βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για λίγο και τους σερβίρουμε ζεστούς .
Με λίγο στραγγιστό γιαούρτι είναι το τέλειο ζευγάρι.
Με λίγο τσιπουράκι (παν μέτρον άριστον) είναι ό,τι πρέπει.
Λ.Λ