19.5 C
Larissa
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
Επικοινωνία: info@larissatoday.gr
spot_imgspot_img

Μαγειρίτσα αλλιώς …

Το Πάσχα του 2012, βρίσκομαι με  φίλους στην Καστοριά.  Το βράδυ του Μ. Σαββάτου, σκαλώσαμε σε ένα μικρό ταβερνάκι , από τα λίγα μαγαζιά που βρήκαμε ανοικτά, που στην πόρτα έγραφε «σερβίρεται μαγειρίτσα». Δεν το πολυσκεφτήκαμε και δεν χάσαμε!

Ο καλοσυνάτος ταβερνιάρης μας εξήγησε, ότι υπάρχει εκτός από την παραδοσιακή και η «μαγειρίτσα αλλιώς». Λίγο η περιέργεια, λίγο που το κρέας  το τρώω ελάχιστα, αποφάσισα να δοκιμάσω.

Ετσι μπήκε στη ζωή μου η εναλλακτική μαγειρίτσα. Πλούσια σε φρέσκα λαχανικά, με ζουμερά μανιτάρια , φρέσκα κρεμμυδάκια, πράσο, άνιθο, μαρούλι και ρυζάκι Σερρών καρολίνα, αυγοκομμένη με φρέσκα αυγουλάκια και ζουμερά λεμόνια της εποχής.

Στα χρόνια που πέρασαν την αρχική συνταγή, που πολύ πρόθυμα μου περιέγραψε ο κ. Μιχάλης , ο μάγειρας, την τροποποίησα και την έφερα πιο κοντά στις καμπίσιες γεύσεις μας. Έτσι την απολαμβάνω όχι μόνο το Μ. Σάββατο αλλά και πολλές φορές μέσα στο χρόνο.

Για τη μαγειρίτσα αλλιώς… θα χρειαστούμε

500 γρ. μανιτάρια πλευρώτους κομμένα σε λωρίδες

500 γρ μανιτάρια λευκά, κομμένα στα τέσσερα μόνο το λευκό μέρος

1 ματσάκι άνιθο

Μισό πράσο (το λευκό μέρος)

4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα

1 κρεμμύδι ξερό

4-5 φύλλα μαρούλι ( τα μέσα τα τρυφερά)

1 φλυτζάνι  καφέ ρύζι καρολίνα (το έχω ξεπλύνει και στραγγίξει )

Αλάτι, πιπέρι, νερό(ζεστό)

Για το αυγολέμονο

1 αυγό

Χυμό από ένα λεμόνι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνω λίγο λάδι  και σωτάρω αρχικά τα πλευρώτους μέχρι να μαλακώσουν. Τα βγάζω στην άκρη.

Στη συνέχεια σωτάρω με την σειρά, το ξερό κρεμμύδι, τα λευκά μανιτάρια, προσθέτω στην συνέχεια τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το πράσο και τα αφήνω να μαραθούν γυρνώντας τα με ξύλινη κουτάλα, να μη μας πιάσουν.

Προσθέτω τον άνιθο και τα πλευρώτους και συνεχίζω το γύρισμα. Μόλις μαραθούν προσθέτω νερό να τα σκεπάζει, ρίχνω το ρυζάκι  προσθέτω αλάτι, πιπέρι και χαμηλώνω την φωτιά. Τα αφήνω να σιγοβράσουν.

Η μαγειρίτσα είναι έτοιμη όταν έχουν βράσει όλα τα λαχανικά και το ρύζι. Αν χρειαστεί προσθέτω πολύ λίγο νερό, ανάλογα πως θέλω το φαγητό μου (σούπα η με το πιρούνι).

Τέλος, κρατάω λίγο ζωμό και αφού χτυπήσω ένα αυγό με το χυμό ενός λεμονιού, ρίχνω σιγά σιγά το ζωμό και όλο μαζί το περιχύνω στο φαγητό μου. Περιστρέφω την κατσαρόλα από τα χερούλια για να πάει το αυγολέμονο παντού.

Σερβίρω ζεστή

Tips

Αν δεν θέλω αυγό, μπορώ στο ζουμάκι που θα βγάλω στην άκρη να ρίξω το χυμό λεμονιού και να διαλύσω 1 κουταλιά σούπας κοφτή αλεύρι και ακολουθώ την ίδια διαδικασία του αυγολέμονου.

Η νοστιμιά βρίσκεται στην καλή ποιότητα των μανιταριών και τω φρέσκων λαχανικών.

Αν θέλω μπορώ να σβήσω το φαγητό με ½ ποτήρι κρασί λευκό και στη συνέχεια να ρίξω το νερό.

Αν δεν θέλω τη μαγειρίτσα σούπα προσθέτω λίγο παραπάνω ρύζι,

Χρησιμοποιώ ρύζι καρολίνα αλλά γίνεται εξ ίσου νόστιμη και με γλασέ.

Καλή όρεξη!

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ

Λ.Λ

Περισσότερα από την κατηγορία

spot_img
- Advertisement -spot_img

Τελευταίες Ειδήσεις